Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова откри строителната площадка за завръшване на яз. "Пловдивци“

Снимка: Радостина Чернокова

С благословията на свещеник и мюфтия министърът на Регионалното развитие Лиляна Павлова откри строителната площадка за завръшване на язовир „Пловдивци“ с пречиствателна стнация за питейни води и ще осигури качествено водоснабдяване за населението в Рудозем и Мадан и на около 35 селища в района на Смолян с около 40 хиляди жители. Стойността на проекта е над 47 млн. лева, а срокът за изпълнение – 900 дни, каза министър Павлова. В основите на язовира беше вградена капсула с послание към бъдещите поколения, която да бъде отворена след 100 години.

Областният управител Недялко Славов заяви:

Най-накрая 30-годишната сага с яз. Пловдивци е на път да приключи по най-благоприятния начин. Аз съм изключително удовлетворен като областен управител, че толкова сериозна инвестиция се случва на територията на нашата област.

По време на строителството ще бъдат открити 300 нови работни места. При експлоатацията на язовира 30 ще бъдат постоянно заети. За местните хора това е сбъдната мечта. В последните 30 години не са строени язовири за питейна вода. Според плановете на правителството следващият ще бъде "Луда Яна" в Панагюрище. Предстои и рехабилитация на яз. "Студена" в Перник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.