Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големи имена от световната сцена ще журират на конкурса "Чайковски" тази година

Диригентът Валерий Гергиев, който освен директор на Мариинския театър в Санкт Петербург е и съпредседател на организационния комитет на престижното състезание, обяви имената на някои от музикантите, привлечени да участват в журитата в четирите категории: цигулка, пиано, виолончело и оперно пеене. Списъкът е изключително впечатляващ.

Сред съдиите в специалност "Цигулка" са поканени знаменитостите Юрий Башмет (Русия), Максим Венгеров (Израел), Леонидас Кавакос (Гърция), Виктор Третяков и Вадим Репин (Русия), също така Борис Кушнир (Австрия), Джеймс Енс (Канада), Салваторе Акардо (Италия) и Лиана Исакадзе (Грузия), както и художествените ръководители на фестивалите във Вербие и Люцерн - Мартин Енгстрьом и Михаел Хефлигер.

Не по-малко прочути са поканените виолончелисти: Йо-Йо Ма и Лин Харел (САЩ), Миша Майски (Израел), Давид Герингас (Литва), Александър Князев (Русия), Марио Брунело от Италия - победител през 1986 г., както и ръководителите на Дома на музиката в Санкт Петербург Сергей Ролдугин и на Карнеги хол - Ню Йорк Клайв Гилинсън.


Пианистите ще бъдат оценявани от представителите на домакините Сергей Доренски, Дмитрий Башкиров, Владимир Овчинников и Денис Мацуев, от професора в Парижката консерваториия Мишел Бероф, британците Бари Дъглас и Питър Донохоу, американския пианист Александър Торадзе и прочутия Менахем Преслер.

В журито за специалност "Оперно пеене" ще участват: Олга Бородина (Русия), Томас Квастхоф (Германия), Юлия Варади (Унгария), Самюел Рейми (САЩ), а също така Джон Фишър и Сара Билингхърст от Метрополитън опера.

XV международен конкурс "Чайковски" ще се проведе в Москва (цигулка и пиано) и Санкт Петербург (виолончело и пеене) от 15 юни до 3 юли 2015 г. Състезателите трябва да са не по-малки от 16 години (19 за певците) и не по-възрастни от 32 години в деня на започване на конкурса.

По данни на организаторите вече има подадени заявления за участие от 28 страни по света, включително и от България. От тях ще бъдат допуснати не повече от 30 пианисти, по 25 цигулари и виолончелисти и 40 певци, разделени в групи от 20 мъже и 20 жени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.