Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закъснява пускането на газопровода, който ще захранва с природен газ района на Силистра

Снимка: БГНЕС

С цяла година закъснява пускането на преносния газопровод, който ще захранва с природен газ Силистра и района. По неясни причини все още не са изградени около 500 метра от 80-километровото трасе, съобщи кметът на Силистра Юлиян Найденов.

Строителството на газопровод до Силистра се подготвя от 15 години. Същинските строителни работи започнаха едва в началото на 2013-а година с намерението съоръжението да бъде пуснато в експлоатация през февруари 2014-а.

Проектът е на стойност 12,286 милиона евро, от тях над 9 милиона евро са от международния фонд "Козлодуй", а останалите от държавния бюджет чрез държавното дружество "Булгартрансгаз", инвеститор на проекта.

Почти година след крайния срок за приключване в Силистра все още няма газ, коментира кметът Юлиян Найденов.

Бихме могли към момента, ако имаме газ доставена, да включим и 18 общински обекта, девет държавни обекта и шест частни обекта и за нас също е интересно защо и как тези 500 метра в края на краищата не се осъществяват.

Притесненията споделят и от фирмата инвеститор "Сити газ" АД, която изгражда вътрешната газоснабдителна мрежа на града. Според изпълнителния директор Александър Кожухаров досега дружеството е вложило 2 милиона лева. 90 процента от потребителите са свързани с мрежата, но не могат да я използват. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.