Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големи компании могат да изгубят бизнеса си заради законови промени за собствеността на земята

Снимка: Радио ВИДИН


Компании с капитал над 1.5 милиарда лева могат да изгубят бизнеса си заради законови промени. За това сигнализираха представители на работодателските организации и Българската фондова борса. Проблем създават глобите, които се налагат на чужди граждани или фирми, ако притежават земеделска земя у нас.

Инвеститорите алармираха, че трите месеца гратисен период, даден да се промени собствеността на земята при завареното положение, е крайно недостатъчен. Освен това се удрят дружествата със специална инвестиционна цел, които заедно с пенсионните фондове са основни играчи на капиталовия пазар у нас.

Глобите, които ще бъдат наложени на публичните дружества с чужда собственост, са за 100 лева на декар при първо нарушение и три пъти по-висока глоба при второ нарушение.

При притежавани 500 хиляди декара общият размер на глобите, които биват налагани от този закон, означава първоначално да се плати глоба от 50 милиона лева, а в последствие 150 милиона лева, тъй като глобата се утроява след три месеца, ако не е отстранено съответното нарушение, заяви Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса:

Казусът коментира и Добрин Иванов от Асоциацията за индустриален капитал:

От няколко години говорим за приватизация на Българска фондова борса и се надяваме да се появи стратегически инвеститор, който да е с безспорна репутация, ресурси и ноу-хау и който да развие Българската фондова борса. А в рамките на два месеца от Народното събрание бяха приети закони, които поставят съществуването на два основни участника на фондовия ни пазар -  пенсионните компании и дружествата със специална инвестиционна цел. Всичко това ни навежда на мисълта, че атаките срещу Българска фондова борса и публичните компании имат користна цел - приватизация на Българска фондова борса на определен инвеститор и на по-ниска цена.

Организациите предлагат публичните компании да бъдат изключени от списъка на чуждите лица, които не могат да притежават земеделска земя у нас, или да бъде въведен специален праг, под който ще могат да работят на българския пазар.

Подробности чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.