Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и САЩ ще преговарят още по Споразумението за трансатлантическо партньорство

По въпроса и в Щатите не са на едно мнение

Снимка: Архив
Споразумението за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, което е най-амбициозният досега проект за сближаване на пазарите от двете страни на Атлантика и обединение на двете най-големи икономики в света, има както своите настоятелни привърженици, така и сериозни  противници.

Този месец в Брюксел се проведе поредният кръг от преговорите между Европа и Америка, като двете страни се ангажираха да организират още два кръга  преди юли, както и експертни консултации между тях.

От началото на преговорите по проектоспоразумението през 2013-а досега преговарящите от ЕС и САЩ са прекарали почти 1500 часа заедно. Въпреки това скептицизмът и на Стария континент и отвъд океана нараства. Критиките са свързани с опасенията от размиване на стандартите и липса на регулаторен контрол.

Профсъюзите и природозащитниците обвиняват преговарящите, че поставят интересите на големите корпорации пред защитата на гражданите, работниците и околната среда. Сред чувствителните теми са и държавните поръчки в САЩ, които изглежда са затворен пазар за европейските компании заради т.нар. законодателство „Купувай Америка“.

Вицепрезидентът на Съединените щати Джо Байдън, който беше начело на делегацията, която дойде в Брюксел за осмия кръг на преговорите, каза, че се надява на съществен напредък, но упрекна европейските граждани за липсата на ентусиазъм.

Страните се съгласиха да проведат още два  кръга преговори до лятото - един през април, а друг по-късно - до юни, съобщи Игнасио Гарсия-Берсеро - преговарящият от европейска страна. Неговият партньор в разговорите от американска страна Дан Мълейни добави: „Работим на пълна пара - по всички аспекти на прeговорите“.

На този кръг обаче не беше обсъждан въпросът за механизма за уреждане на разногласията между инвеститорите и държавата  - ISDS, с който според анализатори компаниите могат да злоупотребяват, за да блокират нежелани разпоредби. Механизмът предвижда арбитраж при търговски спорове на наднационално ниво и на практика може да означава  отпадане на отговорностите на транснационалните компании пред съдебната власт и правосъдието в отделните държави.

За да анализира потенциалните заплахи, които може да крие споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции потърсихме Ваня Григорова от Сдружението „Солидарна България“.

По отношение на международния арбитраж тя обясни,че този механизъм не е нов, но напоследък се използва все по-често за атакуване от корпорациите на неудобни за тях регулации.

Като пример за такова дело Ваня Григорова даде приключилия вече процес срещу северната ни съседка Румъния. Делото е заведено от братята Микула. Тяхната компания за бутилиране, регистрирана в Швеция, дълги години е получавала държавни субсидии. С влизането на Румъния в Европейския съюз субсидиите са намалени драстично. Това е и поводът Микула да съдят държавата пред търговския трибунал във Вашингтон. Решението - северната ни съседка трябва да плати 250 млн. долара на частната компания. Същевременно плащанията са забранени от ЕК като недопустима държавна помощ. Изборът пред Румъния е да плати на братята Микула и да бъде санкционирана за това и от ЕК или да не изпълни решението на международния съд, но да бъде конфискувано нейно държавно имущество, което се намира в САЩ.

Според Ваня Григорова Европейският парламент е институцията, към която сега ще са насочени погледите и се възлагат надеждите за изчистването на споразумението от потенциално опасни клаузи.

Чуйте повече подробности по темата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС се събира извънредно за ръководствата на 6 общински дружества

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 1 август, четвъртък, от 10:00 часа, става ясно от дневния ред на Съвета. Единственото, което ще обсъдят общинските съветници, е връщането за ново обсъждане на решение на доклад, приет на 9 юли тази година от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир..

публикувано на 29.07.24 в 19:23

Как сматрфонът да ни направи по-умни

До 2 август в зала “Smart Classroom” на София Тех Парк продължава академия за безопасно присъствие в интернет Smart Scroll Academy . Десетки деца на възраст от 13 до 17 години се срещат с професионалисти в сферата на журналистиката, аудио визуалните изкуства, изкуствения интелект, спорта и медицината , които им разказват как да бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 18:52
Без законен договор тези щайги може да се усещат доста по-тежки

ГИТ: Законните начини за работа в чужбина са три

През летния сезон са зачестили случаите с измамени български граждани, на които им е обещана работа в Швеция и Канада, съобщават от Главната инспекция по труда (ГИТ). Безработни, най-често с нисък социален и образователен статус, пристигат в Швеция по покана на приятели или по обява в интернет с обещания за работа в строителството или за..

публикувано на 29.07.24 в 17:39
Актьорът Антон Порязов

Антон Порязов с роля в световната продукция "Младата жена и морето"

В БНР-Радио София гостува и актьорът Антон Порязов , за да ни разкаже за състоялата се съвсем наскоро в България премиера на филма "Младата жена и морето" (Young women and the sea) на режисьора Юахим Рьонинг . Там българският актьор заслужено заема своето място сред звездния актьорски състав на продукцията. Създаден по действителен случай,..

публикувано на 29.07.24 в 17:31
Крис Илиев, Мария Драгнева, Юлиан Костов

Актьорът Юлиан Костов пее с Мария Драгнева в музикалния си дебют "Rain"

Мария Драгнева и Юлиан Костов представиха съвместния си музикален проект “Rain“ в предаването “Добър вечер, София“. Актьорът сподели какво го е подтикнало да се захване с музика, че от малък намира своето вдъхновение в музикалния жанр. "Това е първата ми любов, дори преди киното, преди да гледам “Цар Лъв“. През годините съм си мислил, че ако..

публикувано на 29.07.24 в 15:35

Зорница Русинова: Мерките преди либерализацията на електроенергийния пазар трябва да се вземат отсега

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 година изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това е предупреждение от Икономическия и социален съвет (ИСС) в  свое становище по темата . "Тази година имаме 5 акта, свързани с енергетиката..

публикувано на 29.07.24 в 15:33

Бенгалските тигри Киафа и Нарцис в Софийския зоопарк празнуват

Днес честваме международния ден на тигрите, напомнят от Софийския зоопарк. Отбелязва се от 2010 г. с цел да се обърне внимание на международната общественост, че тигрите са застрашен вид и изчезват с бързи темпове от дивата природа поради бракониерство и загуба на местообитания. Бракониерите търгуват с всички части от животното , заради широкото..

публикувано на 29.07.24 в 14:11