Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от "Александровска" преглеждат отново бежанци в трите центъра в София

Днес са в „Овча купел“, утре – във „Военна рампа“, а в петък - във „Враждебна“

Проектът „Направи добро” на УМБАЛ „Александровска” и Организацията на евреите „Шалом“продължава прегледите за деца и възрастни в бежанските центрове в София.

Днес лекарските екипи ще посетят центъра Овча купел“, утре – във „Военна рампа“, а на 27-ми - във „Враждебна“. Болницата осигурява екип от лекари - офталмолози, педиатри, детски офталмолози и специалисти по спешна медицина, оборудвани линейки с диагностични апарати, лекарства и консумативи.

В помощ на екипа ще бъдат и трима лекари-сирийци от Александровска болница, които ще превеждат по време на прегледите.

Чуйте подробности от разговора с Александър Оскар - офталмолог от Александровска, координатор на инциативата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиян Михайлов

Да мечтаем наедро

Кристиян Михайлов,  Професионална асоциация по роботика, автоматизация и иновации (ПАРА) е поредният ни гост в предаването, посветено на Иновации БГ : "Роботиката е сред централните в иновацията. Компаниите интегрират все по-сложни проекти с ИИ. Имаме успешни български компании с български решения. Липсва достатъчно квалифицирана работна ръка -..

публикувано на 15.09.24 в 11:44
Със Силвия Павлова

Покрай най-чистата слънцезащита

Продължаваме с представянето на лауреати в конкурсите Иновации БГ - ред е на  Силвия Павлова , съосновател на  Wooden Spoon , компания за чиста (във всяко едно отношение) козметика, победител в категорията „Пазарно лидерство“ 2021: "Благодарение на математиката ми се отвориха вратите и към бизнес-състезанията. Ние сме на много високо място в..

публикувано на 15.09.24 в 11:06
Иван Драгоев

Винаги има страх от нови технологии

Продължаваме темата Иновации БГ с представянето на някои от победителите. В категорията „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2020 г. това бе Ондо солюшънс ООД. Слушаме  Иван Драгоев - Технологичен директор и основател: "Вече пета година предлагаме решения на малки и средни фермери - технологии, свързани с повтаряеми процеси. Намаляват се..

публикувано на 15.09.24 в 09:56
проф.Теодора Георгиева

Как иновациите променят живота ни

Фондация Приложни изследвания и комуникации е представител за България на Европейската мрежа за подкрепа на бизнеса (Enterprise Europe Network)  - най-голямата мрежа в света за подпомагане на малки и средни предприятия, които имат амбицията да "излязат" на международния пазар. Тя е  организатор на Националния конкурс „Иновативно предприятие на..

публикувано на 15.09.24 в 09:42
Църквата “Свети Николай”, Копривщица

Историята оживява - Църквата “Свети Николай”, Копривщица - нови открития

Разговорите са с архитект Иван Василев - автор на нов 3D проект, архитектурно заснемане на църквата “Свети Николай” и на ново проучване за нейната архитектура и моментно състояние. Също така архитект Василев е горд представител на вековен копривщенски род.  В срещата се включи и архитект Ивелин Любенов, който събира, изследва и съставя проучвания,..

публикувано на 14.09.24 в 16:00

Софийски разкази - “Затрупана София” и вечното състояние на Кирил Христов

Разговор със София Стоянова - автор на къси разкази и статии и на непубликувания автобиографичен роман “Две лица”, ,съставител на поетичната книга на Радой Ралин - “Късно откритие”, издадена по повод 100 годишнината на писателя. София е и автор на антологията “Правото да се очароваш”, но основната тема на разговора е Кирил Христов:

публикувано на 14.09.24 в 15:00
Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

Адресите на любовта - писателят Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

“Служебният им роман” започва със скандал: той е женен с три деца, а тя има неблагонадежден произход. Три години писателят Николай Хайтов не може да получи развод, наричат ги битово разложени, дори роднините им ги осъждат. Ванга обаче, настоява за среща с майката на Жени Божилова и ѝ казва  "Виж какво, ти правиш голям грях към твойта дъщеря...

публикувано на 14.09.24 в 14:00