Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският Конгрес гласува бюджета на Департамента по национална сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският Конгрес гласува бюджета на Департамента по национална сигурност. След оспорвани дебати законодателите приеха средства, които да финансират Агенцията още една седмица.

До компромиса се стигна след напрегнати часове на преговори по детайли към бюджета. "Ябълката на раздора" бяха допълнения, целящи блокиране на имиграционните укази на президента Барак Обама, които спираха депортацията на около 5 милиона имигранти.

Имиграционните поправки отпаднаха при приемането на финансирането в Сената. В Камарата на представителите предложението на лидера на републиканците Джон Бейнър беше за временно финансиране, но то не събра достатъчно гласове, тъй като негови съпартийци отказаха да подкрепят проекта, защото в него нямаше мерки за блокиране указите на Обама. За републиканците имиграционната реформа на президента е незаконна. До последно не се стигна до законопроект, който да бъде приет едновременно и от двете камари, въпреки че в момента и двете са контролирани от републиканците.

Вероятността за спиране на финансирането на Департамента по национална сигурност, в който влизат звена по охрана на границата и сигурността на летищата, доведе до извънредни срещи и разговори.

В крайна сметка конгресмените от Сената и Камарата на представителите се обединиха около отпускане на средства за следващата една седмица и броени часове преди крайния срок проектът беше изпратен на бюрото на президента за подпис.

Темата с функционирането на Департамента по националната сигурност е особено чувствителна в момента в Америка заради заплахата в страната от нападения от завръщащи се от чужбина, повлияни от екстремисти, бойци. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.