Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Даниел Орен: Глас като Гена Димитрова няма да се появи скоро

Даниел Орен
Снимка: danieloren.com

Когато е на 13, Даниел Орен е избран лично от големия американски диригент и композитор Ленард Бърнстейн да солира в неговите "Чичестърски псалми". Годината е 1968-ма и му предричат бляскаво бъдеще като певец. Орен учи пеене и пиано, но е привлечен от дирижирането и негови ментори са Херберт фон Караян и Франко Ферара. Наградата на конкурса "Караян" отваря вратите към международната му кариера. 


Сега маестро Орен е едно от лицата на Израел на световната сцена. Свързваме го най-вече с важни оперни проекти. Той е ръководил няколко оперни театъра в Италия, дирижира ежегодно постановки на фестивала на Масада и в Телавивската опера.

През годините Даниел Орен е работил в партньорство с някои от големите български певци като Борис Христов, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Николай Гяуров. Дирижирах в "Атила" и "Симоне Боканегра" един български глас, който обожавам - Райна Кабаиванска. Сватосаха ни музикално и тя остана голямата ми сценична любов в продължение на 20 години. Беше моята голяма звезда - моята Тоска, Франческа, Мадам Бътерфлай. Не е имало и няма да се роди друга Бътерфлай като нея. Но не можа да дойде в Израел. Тя е не само талантлива, но и прекрасна, дори и в своите 80 години. Друга певица, която обичам, бе Гена Димитрова - нейният глас беше невероятен! Поне още 20 години едва ли ще има друга с толкова многоцветен и нюансиран глас - сподели Орен.

Феня и Искра Декало успяха да се срещнат след поредния концерт с диригента, за когото се носят легенди, че не обича да дава интервюта. Чуйте ексклузивното интервю за "Алегро виваче" в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.