Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху промени своя тон по въпроса за създаването на Палестинска държава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се отметна от предизборното си изявление, че няма да позволи създаването на независима Палестинска държава. Това той направи в интервю за американската телевизия Ем Ес Ен Би Си (MSNBC) няколко дни след победата на партията му Ликуд.

В навечерието на изборите премиерът каза, че ако спечели, няма да позволи създаването на Палестинска държава. Думите му го противопоставиха на американската политика, която цели съществуването на две независими държави в региона. Сега в интервюто Нетаняху не потвърди изказването си:

Не искам решение, в което да има само една държава. Искам устойчиво, мирно решение между две държави, но за да стане това, обстоятелствата трябва да се променят.

Пред MSNBC Нетаняху адресира и критиките, че в деня на изборите е предупредил как опонентите му масово извозват до урните израелци от арабски произход: На първо място, съм много горд да съм министър-председател на всички граждани на Израел – араби, евреи…

За различното звучене в деня на изборите, той казва: Не се опитвах да потисна вота, опитвах се да призова нашите гласоподаватели да излязат.

Говорителят на президента Барак Обама Джош Ърнест затвърди позицията на Белия дом, че думите на израелския министър-председател в деня на изборите недвусмислено са поставили под въпрос правото на израелците от арабски произход да участват в изборите. В същото време, според телевизия Ен Би Си, в лични разговори, президентът Обама е повдигнал отново въпроса за преосмисляне на отношенията с Израел. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.