Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Съюза на военноинвалидите настояха пенсиите им да се определят на основа на минималната заплата

Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите мл. лейт. о.з. Петър Велчев
Снимка: БГНЕС

В навечерието на 100-годишния си юбилей, от Съюза на военноинвалидите настояха за увеличение на пенсиите им, които са сред  най-ниските в  страната.  Представители на организацията  ще предоставят исканите от тях законодателни промени пред Министерството на отбраната.

За промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите се обявиха на пресконференция от Съюза. Председателят  Петър Велчев обясни за тежкото положение, в което се намират пострадалите и техните семейства, и  поиска изравняване на техните права с тези на ветераните от войните по отношение на социалния и здравния статус. В момента пенсията за първа група инвалидност е 170 лeвa, за втора - 158 лeвa, а за трета - 116 лeвa.

Ние се намираме на последното социално стъпало, което може да има, дори сме по-зле от всички граждански инвалиди. Винаги сме под прага на бедността. За съжаление, хора, които са пострадали за държавата - такова чудо не е виждано и не може да се види никъде по света, заяви Велчев.

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите предлага индексациите на пенсиите на военноинвалидите и военнопострадалите да става въз основа на минималната работна заплата в страната или на минималното възнаграждение на кадрови редник, а не както е сега  - на базата на социалната пенсия. За военноинвалидите съществува сериозен проблем с осигуряването на лекарства в страната, а над 98 % от тях не могат да си намерят работа.

Според данни на Съюза над 2000 души са военноинвалидите у нас, още толкова са военнопострадалите . Това включва вдовици, билзки и сираци на загианли и починали военноинвалиди. В неделя Съюзът ще отбележи с тържество 100-годишния си юбилей. По случая в Музейната зала на Централна поща беше валидирана специална  пощенска марка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.