Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК допуска компромис от няколко дни за болниците, които не са стартирали системата за регистрация на пациентите

Здравната каса допуска компромис от няколко дни за болниците, които не са стартирали системата за регистрация на пациентите при прием и изписване. Това съобщи за "Хоризонт" подуправителят на Касата д-р Димитър Петров. От днес всяка болница трябва да разполага с електронен четец, който да регистрира документа за самоличност на постъпващия пациент. Данните от документа се изпращат в реално време едновременно в системата на болницата, на здравната каса, и на МВР.

До тази сутрин имаше данни за 22 лечебни заведения, които не са успели да се свържат с новата система въпреки, че крайният срок изтече вчера. Причините са обективни призна и подуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров:

Или не са си закупили четец, или в четците има проблеми, или в софтуера, или в обучението на персонала. Ще направим вероятно някои компромиси, първите 10-15 дена, докато тръгне системата. Така че да не се притесняват. Мисля, че ще бъдат решени тези въпроси.

Вероятно до края на седмицата всички лечебници ще са се свързали с новата система. Според председателя на Асоциацията на общинските болници д-р Неделчо Тотев обаче, проблемите тепърва ще излязат наяве. Разширяването на достъпа до електронните подписи, с които устройствата за регистрация работят, създава условия за измами и злоупотреби, смята д-р Тотев. Несигурният достъп до интернет в малките населени места пък, поставя функционирането на цялата система под въпрос:

Ние и преди имахме подобно регистриране на пациентите и предаване на информацията в края на деня и тогава сме имали много ядове и сме търсили от интернет-доставчици бележки, че сме имали проблеми и не сме могли да предадем информацията.


Подробностите чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.