Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните лидери приветстват споразумението за ядрената програма на Иран

| обновено на 03.04.15 в 11:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун заяви, че постигнатото решение по иранската ядрена програма ще отвори пътя към мира и стабилността в Близкия изток. Той отбеляза, че споразумението ще доведе до отмяна и на четирите групи санкции, наложени на Иран заради ядрената му дейност. Според първите разкрити детайли от предварителното споразумение Техеран ще остане с една атомна централа, ще съкрати своите работещи ядрени центрофуги от 10 000 на 6000 и ще демонтира своя реактор за производство на плутоний.

На пресконференция след края на преговорите иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф заяви:

Вече можем да започнем изготвянето на окончателния текст на споразумението и неговите приложения, основавайки се на постигнатите решения през последните три дни. И все пак е необходимо известно време до окончателното споразумение.

Политическите договорености след 8-дневните интензивни преговори между шестте световни сили и Иран в Лозана са първата голяма стъпка към окончателно споразумение с Иран, което трябва да бъде подписано до края на месец юни. Координатор на преговорите беше върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. След края на преговорите тя подчерта:

Продължавайки своята мирна ядрена програма, капацитетът и нивата за обогатяване на уран, както и резервите на Иран ще бъдат ограничени за известен период и няма да има други действащи ядрени обекти освен този в Натанз.

Американският президент Барак Обама и държавният секретар Джон Кери приветстваха историческото рамково споразумение между Иран и световните сили. Обама призова законодателите да подкрепят усилията на американската дипломация. Той увери, че предвижданият безпрецедентен строг контрол над ядрената програма на Иран няма да позволи на страната да разработи ядрено оръжие.

Ако Иран излъже, светът ще разбере. Ако видим нещо подозрително, ще го инспектираме
, категоричен е Обама.

Сега Белият дом има тежката задача да убеди законодателите, че споразумението е в интерес на ключови цели на Америка. Републиканците в Конгреса са силни опоненти на каквито и да са договорености с Иран. В свое изявление републиканецът от Северна Каролина Марк Медоус, който е в комисията по външна политика към Камарата на представителите, коментира, че е обезпокояващо как президентът Обама и секретарят Кери са обявили преждевременна победа. Според него рамковият договор се осланя на сляпата вяра и доверие спрямо това една мошеническа държава да държи на думата си.

Барак Обама се обяви за конструктивни дебати в Конгреса и предупреди, че ако споразумението не се приеме, САЩ ще бъдат обвинени за провала на дипломацията.

Залогът е по-голям от политиката. Това са въпроси, които се отнасят до война и мир и трябва да се оценяват въз основа на фактите
, каза американският президент.

Барак Обама е провел разговор по темата с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, като е потвърдил американските ангажименти към сигурността на Израел и е пояснил, че постигнатото споразумение не намалява загрижеността от заплахите, отправяни от Иран към Израел. Нетаняху отново е подчертал, че договореностите могат да се превърнат в заплаха за оцеляването на Израел.

Международната агенция за атомна енергия е готова да пристъпи към проверка на споразумението с Иран веднага щом бъде подписано. Това заяви генералният директор на агенцията Юкия Амано, предадоха Ройтерс и ТАСС. Представители на Белия дом уточниха, че преговарящите по споразумението с Иран работят по механизъм, който да гарантира достъп на инспекторите от агенцията до инсталации в Иран в случай на възникнал спор.

Русия също приветства постигнатото рамково споразумение за ядрената програма на Иран. В Москва смятат, че постигнатите договорености ще окажат позитивно влияние върху общата ситуация на сигурността в Близкия изток. Според външното министерство на Русия Иран ще запази безусловното си право да развива ядрена програма с мирни цели. Снимка

Крайният срок за постигане на окончателно споразумение с Техеран е 30-и юни, като по него тепърва ще се водят нови преговори, отбелязва агенция Франс Прес.

След оповестените договорености за ограничаване на иранските ядрени амбиции цените на петрола отбелязаха понижение, предаде AFP. Споразумение ще позволи на Иран да изнася отново на пазара. Петролът тип "брент" за доставки през май поевтиня до 54,95 долара за барел на лондонската борса. В Ню Йорк петролът тип WTI падна до 49,14 долара за барел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

ЕС, групата 5+1 и Иран приеха параметрите на бъдещо споразумение за ядрената програма

Шестте световни сили и Иран приеха ключовите параметри на бъдещо всеобхватно и окончателно споразумение по иранската ядрена програма, съобщи в Лозана върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини ,..

публикувано на 03.04.15 в 04:32