Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съставят списък с активните свлачища

Снимка: Жоро Александров

Регионалното министерство изготвя списък със свлачищата в страната и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане ще отпусне средства за аварийно-възстановителни дейности, обяви вицепремиерът Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че тяхната парламентарна група е готова да подкрепи дори актуализация на бюджета, за да се помогне на пострадалите от наводненията и свлачищата.

На този етап са засегнати само 45 къщи и е възможно вие да си кажете - по-добре да ги преместим тези хора и бихме похарчили в пъти по-малко пари, отколкото, ако инвестираме средства в укрепването и овладяването на свлачищния процес, но ви уверявам, че ако не вземем решението, което ще ни струва много по-скъпо, има огромен риск свлачищните процеси да продължат.

Цвета Караянчева от ГЕРБ коментира:

Трябва да се види дали има смисъл да се наливат средства в нещо, което непрекъснато пропада. Да, някъде, където има възможност да се укрепи, където къщите все още са здрави, но може би трябва да търсим вариант не за прехвърляне на хората в Кърджали, а там, където е необходимо да се отчуждят терени, където са или държавни, или общински. По някакъв начин да се даде възможност на хората да се подпомогнат, за да си направят жилища.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.