Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров: Законопроектът за изменение на ГПК трябва да бъде оттеглен

Според него, работодателите виждат в измененията реална заплаха за бизнеса

Снимка: Булфото

Според главния прокурор Сотир Цацаров законопроектът за Гражданско-процесуалния кодекс, който дава допълнителни правомощия на прокуратурата,  трябва да бъде оттеглен, за да се избегнат бъдещи проблеми при правораздаването:

Напълно е възможно всичкото това да отвори една врата към нещо, което да бъде създадено с благородни намерения и което след това ще се превърне в една изключителна опасност за нормалния граждански оборот. Останах с впечатление, че е налице изключително съвпадение на мненията между мен и премиера. Останах с впечатление също, че всичката тази аргументация, или направо казано позиция, бе напълно споделена от представителите на най-големите работодателски организации. Те виждат в такива правомощия реална заплаха за бизнеса. Аз също я виждам.

Най-доброто решение е законопроектът за изменение на ГПК да последва съдбата на законопроекта за изменение на НПК, тоест да бъде оттеглен или да се мисли за някакви корекции, които корекции обаче да са в насока само по отношение на правомощията на финансовия министър. И сега по ГПК държавният интерес се защитава от финансовия министър. Кое налага да бъде прехвърлена тази защита на прокуратурата?

Цацаров  каза, че промените в Гражданско-процесуалния кодекс не може да се свързват с определена сделка, визирайки КТБ:

Има ли значение и правят ли се изменения само за една конкретна сделка? Не се правят. Ако си представим, че всичките тези изменения ще се случат, те ще спомогнат ли за развалянето, унищожаването, както щете го наречете, на тази конкретна сделка, защото огромната част от тези сделки, които са довели до такива прехвърляния, не са се случили на територията на страната или вече са се случили.

Главният прокурор участва  в дискусията за съдебната реформа, организирана в Народното събрание от АБВ. На нея присъстваха лидерът в оставка на партията Георги Първанов и председателят на Върховния касационен съд  Лозан Панов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.