Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата българска поп-опера "Рибарят и неговата душа" ще бъде представена на 19-и май в НДК

"Рибарят и неговата душа"

Всяка вечер младият рибар влизаше навътре в морето и хвърляше мрежите си във водата. Когато вятърът духаше от брега, той не улавяше нищо или съвсем малко, защото това беше лош, чернокрил вятър, и яростни вълни се надигаха насреща му. Но когато вятърът духаше към брега, рибата излизаше от дълбините и се заплиташе в дупките на мрежата му. Той я занасяше на пазара и там я продаваше. Така започва приказката на Оскар Уайлд "Рибарят и неговата душа".

Вдъхновени от света на морето, претворен в творбата на британския драматург, творчески екип от над 100 артисти, любими имена на българската публика, ще представят първата българска поп-опера със заглавие от  едноименната приказка "Рибарят и неговата душа".

Голямото събитие е на 19 май в зала 1 на Националния дворец на културата.

"Рибарят и неговата душа" обединява работата на симфоничен оркестър и поп-рок бенд, балет в неговите най-разнообразни форми, хор и солисти.  Актьорът Ненчо Балабанов се преобразява в ролята на Рибаря, Весела Бонева e Русалката, певицата Амалия Ненова - Душата, Мариана Попова - Магьосницата, Стефан Владимиров влиза в образа на Отеца, Димо Алексиев е разказвачът, със специалното участие на Джони Илиев.

Почитателите на поп-оперното изкуство ще имат възможността да се насладят на 2 часа омагьосваща музика, завладяващи костюми и хореография. Сценографията е представена като триизмерна прожекция - симулация на декор и атмосфера, като са използвани техники като 3D мапинг, холограмни изображения, прожекции на иновативни повърхности и материи.

Автор на музиката е  Минко Ламбов - български композитор, продуцент, аранжор, оркестратор и пианист. Музикалният му език е ярък и завладяващ. Композиторът умело смесва различни музикални жанрове и стилове, а резултатът оставя публиката без дъх още от първите тактове на увертюрата до самия край на произведението. Поп-операта включва 10 арии, 10 дуета, 1 терцет, множество балетни сцени, етно, симфонична, и поп-рок музика, илюстрираща и подкрепяща различните силно емоционални и драматични моменти в либретото.

Либретото и текстовете на песните в „Рибарят и неговата душа” са написани от режисьора на спектакъла Ана Топалова, завършила актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. 

Чуйте цялото интервюто от предаването "Хоризонт за вас" в звуковия файл и се насладите на две от произведенията, композирани за поп-операта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.