Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академия St Martin in the Fields - един космополитен ансамбъл

Въпреки лошото време и така дълго бавещата се истинска лъчезарна и пъстра пролет, концертният афиш през последните дни ни носи достатъчно голяма радост. Особено в София, където на Цветница, 5-и април, посрещнахме с възторг Соня Йончева и Доминго Хиндоян, а на 6-и април, също в зала "България", беше концертът на един от най-известните и обичани камерни оркестри в света – Академия St Martin in the Fields. Проявата беше в рамките на Европейския музикален фестивал, организиран от Cantus Firmus.


Това не е първото идване на британския състав у нас. Тук, през 2006-а в София и през 2008-а в Русе дирижира и основателят на Академията – сър Невил Маринър. Като солист сме гледали и настоящия музикален директор на оркестъра – американския цигулар Джошуа Бел.

В понеделник обаче разбрахме каква сила са 14 елитни оркестранти, свикнали да имат лидер, но не непременно диригент. При това в оркестъра култивирането на качествен, разпознаваем звук се предава от поколение на поколение от 1958-а година насам. В момента голяма част от изпълнителите са млади хора, събрани от целия свят, защото Академия St Martin in the Fields е космополитна формация. На пресконференция се срещнахме с двама представители – Тамаш Андраш от Унгария, който е гост-концертмайстор и Кейт Стилман от Канада – водач на втори цигулки. Те разказаха как работи един оркестър без държавно субсидиране, събиран на проектен принцип.

Чуйте репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.