Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Камен Кожухаров:

Има риск онкоболните да останат без лечение, ако на заседанието на НЗОК не се вземе разумно решение

Снимка: БГНЕС

Финансирането на терапиите за онкоболни ще се преразгледа на заседание на Надзорния съвет на Здравната каса в сряда, съобщиха за "Хоризонт“ от НЗОК. Между 15 и 40 % са намалени бюджетите на комплексните онкологични центрове. Въпреки опитите да се наложат ограничения, още в края на март стана ясно, че парите не стигат, а болните не могат да чакат за терапия.

Оказва се, че новата методика за финансиране на болниците може фатално за забави лечението на пациентите с онкологични заболявания. Директорите на комплексните онкологични центрове се надяват, че срещата ще приключи с разумно решение.


Рискът пациентите с животозастрашаващи заболявания да останат без лечение изглежда все по-реален. Д-р Камен Кожухаров управител на Комплексния онкологичен център - Русе, заяви:

Днес подписах още един анекс към Касата, който гласи, че, когато минем лимитите си за месец, трябва да пишем пациентите в списък на чакащите. Терапията в онкологичните заболявания е съобразена с физиологията на туморите, а не с паричните потоци на Касата. Туморът не го интересува кога касата плаща. Свършат ли парите за срока, който е дошъл след това – просто чака.

В русенския онкоцентър парите ще се изчерпят около 20-о число на месеца и вероятно лечението на надлимитните пациенти ще е за сметка на заплатите на работещите. Миналият месец служителите на д-р Кожухаров са получили 75% от възнагражденията си.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, както в министерството, така и в Надзора на Касата има яснота за проблемите:

Понеже се появиха нови лечебни заведения, които имат онкологии, тези лекарства се разпределиха между старите и новите лечебни заведения. Това, което могат да направят изпълнителите на медицинска помощ, е рационална лекарствена употреба.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.