Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пандора" - холандска творба със световна премиера у нас

Холандският композитор Пол ван Брюхе определя новото си произведение като камерна опера с хореографски сцени. "Пандора" е по либрето на Бетро Берто Рейндерс и ще бъде представена първо пред българската публика, а премиерата се подготвя от международен екип.

Балет "Арабеск" е в основата на поканата, хореографията е на Боряна Сечанова, а музикалната част на спектакъла поемат камерния ансамбъл "Софийски солисти" и певиците Цветана Бандаловска от Софийската национална опера, Евелина Христова и Даниела Димитрова от хор "Мистерията на българските гласове".

Към тях като автор на музика се присъединява и Петър Дундаков - ученик и творчески партньор на Пол ван Брюхе.


Странното за Пандора е, че всеки знае името й, но никой не познава жената. В нашия спектакъл за първи път чуваме Пандора да говори. Тя винаги е била описвана като човека, отговорен за всичкото зло по света, защото е отворила онази кутия. Това е клишето на историята. Но ако трябва да бъда честен, никога не съм вярвал в това едностранчиво изобразяване на Пандора. Мисля, че това е жена от плът и кръв, тя е човешко същество и въпреки че е създадена от Зевс и боговете, тя избира живота, избира да бъде на Земята, да бъде с нас и всъщност една от нас,
споделя композиторът.

"Пандора" ще има две премиери - на 16-и април от 18.00 часа в Софийска градска художествена галерия произведението ще бъде изпълнено концертно. Вход свободен.

На 23-ти април от 19.00 часа на сцената на Музикалния театър Балет "Арабеск" ще представи творбата сценично с хореографията на Боряна Сечанова.

Проектът е съвместна продукция на ДМБЦ - София и Балет "Арабеск" с Изпълнителски фонд за изкуства (Холандия), Програма "Култура" на Столична община и Министерство на културата.

Чуйте в звуковия файл цялото интервю с Пол ван Брюхе и споделеното от трите солистки за предизвикателството да се подготвя съвсем ново произведение за световна премиера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.