Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме годишнина от подписването на договорите за присъединяване на България и Румъния към ЕС

Дворец "Врана"
Снимка: БГНЕС

Дискусия и кръгла маса, посветени на десетата годишнина от подписването на договорите за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз (ЕС), ще се проведе в двореца "Врана". Участие в дискусията ще вземат бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски и румънският му колега в периода 2004-2008 година Калин Попеску-Търичану.

На 25-и април ще се навършат десет години, откакто на тържествена церемония в Люксембург либералните правителства на България и Румъния подписаха Договори за присъединяване към Съюза от 1-ви януари 2007-а година. От българска страна Договорът за присъединяване беше подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на външните работи Соломон Паси и министъра по европейските въпроси Меглена Кунева.

"Десет години на предизвикателства в Европейския съюз. Опитът за либералите в Югоизточна Европа". Това е темата, която събира политици и анализатори в двореца "Врана".

Приветствия ще Симеон Сакскобургготски и Калин Попеску-Търичану. Лидерът на ДПС Лютви Местан ще говори през либералния поглед за преосмисляне, но не и прекратяване на разширяването на ЕС.

На кръглата маса ще вземат участие още доц. Румяна Коларова, секретар на президента по образование, наука и гражданско общество, Красен Станчев от Института за пазарна икономика и президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси. Те ще говорят за изпитанията по пътя към работеща икономика, върховенството на закона и демокрацията.

Събитието е организирано от проектния офис за Югоизточна Европа на Фондация за свобода "Фридрих Науман" в партньорство с Либералния институт за политически анализи и Европейски либерален форум.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.