Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха пред бизнеса в Силистра нова оперативна програма

Възможностите за развитие на малките и средните предприятия чрез новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ бяха представени днес пред местния бизнес в Силистра. Според представители на бизнеса, в програмата са заложени изисквания, които усложняват достъпа до евросредствата. 

Новото през настоящия програмен период е, че проектите за иновации и конкурентоспособност ще се разглеждат и одобряват  директно от управляващия орган в Министерството на икономиката. Местни предприемачи се питат дали ведомството има капацитет да се справи в срок:
Защото всички кандидати от цялата страна ще си комуникират директно с управляващия орган. Те просто ще бъдат заляти с един огромен поток, с който не знам дали  ще успеят да се справят навреме.
Притеснения има и относно намаленото финансиране за иновации:
Когато излязоха първите обяви, бюджетът в тази рамка беше около 80 милиона. Днес от презентацията видяхте, че е 39 милиона. За един проект минималната помощ беше от сто хиляди до милион и половина. Днес научавам, че от милион и половина е паднала на 500 хиляди.
Бизнесът е с резерви и спрямо процедурата за кандидатстване и комуникации с управителния орган изцяло по електронен път, защото са възможни пропуски и забавяния, за които няма да е ясно кой носи отговорност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.