Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите между ЕС и САЩ по бъдещото търговско споразумение продължават

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Ню Йорк започва нов, девети пореден кръг от преговорите между Европейския съюз и Съединените щати по бъдещото търговско споразумение.

Преговорите се водят на фона на продължаващи протести в различни европейски страни, предизвикани от тревоги най-вече за околната среда, трудовите права и безопасността на храните. Неотдавна Европейската комисия взе безпрецедентно решение да публикува преговорните си позиции по документа, за да разсее страховете на гражданите.

Днес в Брюксел, паралелно с началото на новия кръг преговори, комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом ще представи доклад за преимуществата, които свободната търговия със Съединените щати ще даде на малките и средни предприятия в Евросъюза.

На проведена в София дискусия за трансатлантическото споразумение експерти споделиха притесненията си, че в Общността ще навлязат американски генномодифицирани храни и че големите корпорации ще могат да заобикалят националните съдебни власти при арбитражни дела.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.