Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свършили са парите по клинични пътеки в онкоболницата в Благоевград

| обновено на 21.04.15 в 20:10
Снимка: БГНЕС

Свършиха парите по клинични пътеки в онкологичната болница в Благоевград. Ръководството на лечебното заведение е уведомило Здравната каса за ситуацията. 

Всеки ден ръководството на онкоболницата прави разчети и финансов анализ на изразходваните средства по клинични пътеки. Днешният констатира, че лимитите за април са свършили. Директорът на лечебното заведение доктор Георгиев потърси съдействието на "Хоризонт" за озвучаване на проблема.

Ние сме принудени спрямо изискванията на министерско постановление 57 да обявим липсата на чакащи и да не можем да приемаме пациенти, тъй като нямаме средства, с които да ги лекуваме, посочи той.

Парите по клинични пътеки са намалени с осем процента, а тези за лекарства с 18, припомни директорът на онкоболницата. Това води до абсурдната ситуация да има възможност за прием на болни, но да няма лекарства, с които да се извършва терапията. Директорът обясни дали това може да има фатални последици за пациентите.

Не е далеч от ума човек да го помисли. Това е нещото, което е най-голямото притеснение, защото бягаме от стандарти за лечение в онкологията, съвременни. Това дори не е свързано с правилата за добра медицинска практика, каза доктор Георгиев.

Малко след разговора ни доктор Георгиев ни потърси отново, за да сподели бързата реакция от страна на Здравната каса. С днешна дата е получено писмо, в което се уточнява, че за онкологичните болници няма да важи изискването при изразходване на лимитираните бюджети да се правят листи на чакащи.

Предстои на 28 април Надзорният съвет на НЗОК да приеме официално това решение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

НЗОК: Не трябва да има онкоболни в списъци на чакащите

Хора с онкозаболявания и тежкоболни пациенти не трябва да присъстват в листи на чакащите в болниците. Това се посочва в становище на Националната здравноосигурителна каса в отговор на безпокойство от страна на онкоболни пациенти, че няма да бъде осигурена..

публикувано на 20.04.15 в 14:01
д-р Цветан Райчинов

Лекарският съюз настоява за разблокиране на резерва на НЗОК

Българският лекарски съюз (БЛС) заплашва да оттегли подписа си от Националния рамков договор (НРД), ако не бъдат разблокирани 60 милиона лева от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Председателят на съсловната организация д-р..

публикувано на 16.04.15 в 16:13
д-р Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Онколекарствата са налични в аптеките, проблемът е, че са скъпи, а НЗОК отказва да ги плаща

Дотук се стига, защото се правят лимити на дейност, която не може да бъде лимитирана. Няма как да лимитираме болестта. Ако имаше начин да лимитираме заболеваемостта, може би нямаше да имаме нужда и от система за здравеопазване. Това каза за..

публикувано на 15.04.15 в 18:07