Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Кацаров: Онколекарствата са налични в аптеките, проблемът е, че са скъпи, а НЗОК отказва да ги плаща

д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Дотук се стига, защото се правят лимити на дейност, която не може да бъде лимитирана. Няма как да лимитираме болестта. Ако имаше начин да лимитираме заболеваемостта, може би нямаше да имаме нужда и от система за здравеопазване.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на  Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по повод предложението на БЛС за отблокиране на средства от резерва на НЗОК, за да се осигури лечение за онкоболните.

Това са лекарства, които се вземат по определена схема в точно определени интервали и прекъсването на лечението може да предизвика рецидив на заболяването. Тоест проблемът е, че ритмичното вземане на лекарства е животоспасяващо и те не могат да бъдат поставени в листа на чакащите. Това е драма за всеки един от тези хора.

В случая, онколекарствата са налични в аптечната мрежа, проблемът е, че са изключително скъпи, а НЗОК отказва да ги заплаща и затова болните не могат да ги получат, коментира лекарят. Става дума за суми от порядъка на две, три до 5 000 лева месечно.

Има грешки в самата лекарствена политика, но генералната грешка е, че на здравната система се гледа като на администрация и затова се стига до лимитиране, бюджетиране и такива неща.

Изходът е това, което беше заложено още в самото начало на здравното осигуряване – парите следват болния. Нашата система в момента е точно обратната – болнят следва парите – където има пари, той трябва да отиде там да се лекува. Ако едната болница е свършила парите, той принудително трябва да отиде в другата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

БЛС иска отблокиране на 60 млн. лева от резерва на НЗОК

На заседание на Надзорния съвет на Здравната каса Българският лекарски съюз е предложил да се отблокират 60 милиона лева от резерва, заради недостиг на средства за лекарства и дейности в болничната помощ. От БЛС настояват 35 милиона лева да отидат за..

публикувано на 15.04.15 в 17:55