Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Дундаков при подготовката на "Пандора": Трябва ни нова публика!

Теодора Стефанова в ролята на Пандора
Снимка: Балет Арабеск

На 23 април в Музикалния театър публиката ще види за първи път "Пандора" - камерна опера с хореографски сцени по музика на  Пол ван Брюхе и Петър Дундаков, хореография на Боряна Сечанова, костюми - Никола Налбантов, с участието на Балет "Арабеск" и Теодора Стефанова в ролята на Пандора, камерния ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров и певиците Цветана Бандаловска, Евелина Христова и Даниела Димитрова. Части от музиката към спектакъла бяха представени концертно на 16 април в Софийска градска художествена галерия.


Българският композитор Петър Дундаков има тясна творческа връзка с трупата на "Арабеск". Преди няколко години той предизвика интереса и на холандски композитори, с които разменя идеи, към съчетаването на модерния звук с българското фолклорно пеене, като инициира създаването на пиеси за битов женски хор, които прозвучаха в зала "България".

Още тогава интереса си към комбинирането на наглед несъвместими звучности показа холандският композитор Пол ван Брюхе, учител на Дундаков по време на обучението му в Ротердамската консерватория. Сега двамата автори творят вече рамо до рамо и към създадената от Брюхе концертна музика на "Пандора", Дундаков добавя 4 електронно модифицирани сцени, които правят творбата многопластова и новаторска. А трите поканени солистки са една оперна и две народни певици.

Тръгнахме в началото на мислим основно за звук, който да излиза от една кутия - оттам дойде и идеята за Пандора. Освен това спектакълът съдържа и мултимедия, която също кореспондира със звука и идеята е всички тези нива да могат да създадат един доста богат опит за зрителя и да възбуди интереса му по различен, нов начин, който и за самите създатели е провокация - сподели авторът на много балетна и театрална музика.

Цялото интервю с Петър Дундаков чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.