Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата пише до премиера за пълноценен предмет "Религия"

Светият синод на Българската православна църква изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с настояване предметът "Религия" да стане равностоен на останалите дисциплини  в учебната програма.          

Патриарх Неофит и владиците от Светия синод изпращат писмото в момент, когато се обсъжда и приема на второ четене проекта за нов Закон за предучилищното и училищното образование. Църквата се обръща към министър-председателя, припомняйки че повече от 20 години от началото на политическите промени у нас е застъпвала идеята за необходимостта от изучаването на предмет „Религия“ в училище и особено на традиционната за България православна християнска вяра.

Светият синод смята, че образованието на децата е едностранчиво и непълноценно, ако то им предлага само система от знания за заобикалящия ни свят, а не способства изграждането у тях и на здрави духовно-нравствени критерии. 
Обществото ни само ще спечели, ако децата в училище изучават учебния предмет “Религия”, пише в заключение в документа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.