Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители протестират заради инцидента с бебе в столична болница

| обновено на 03.05.15 в 16:43
Снимка: БГНЕС

Стотина майки, бащи и деца се събраха на протест пред столичната Съдебна палата, за да поискат строго наказание за акушерката Емилия Ковачева, която посегна на 4-дневната Никол:

- Госпожа Емилия Ковачева да получи максимално доживотна присъда за това тежко деяние, което е извършила, както и да й се отнемат медицинските права, които практикува, но да не й се отнемат само за три години, а да й се отнемат до живот;
-  Ние скоро станахме родители, жена ми се травмира и започна да си задава въпросите дали и на нашето дете не се е случило нещо подобно. Доживотен затвор, това е, най-тежкото, което е възможно. Наистина искам да видя ефективна, някаква присъда за един чисто криминален случай. Повечето от нас искат да имат второ дете и се притеснявам от това какво ще бъде отношението на акушерките, специално, към нашите бебета. Те са хората, на които ние разчитаме. Доверието между лекар и пациент е на прага да бъде тотално разрушено, а ние имаме нужда от тях.


На оградата на институцията протестиращите залепиха лозунги "Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно", както и "Насилие над деца е равно на престъпление, а насилие над бебе е равно на опит за убийство".

Участниците в протеста носят на ръцете си розови или червени ленти в знак на съпричастност за бебето Никол. Те поискаха промени и от страна на Министерството на здравеопазването:

Провален протест във Велико Търново /Сн. Катя Чорова/Децата и майките да бъдат заедно веднага след раждането, да не бъде спиран естествения ход. Да бъдат заедно и майката да е тази, която да има пряката отговорност в контрола на детето, докато е в болница и единствено, когато има нужда, да се повика акушерка, която да й помага. Да има видеонаблюдение, което да бъде 24 часа онлайн, да е пряко свързано с родилките и когато детето не е в стаята с майка си тя да може да го наблюдава. "Софиямед" и ръководството на "Софиямед" да поемат отговорност също, защото Емилия Ковачева не е единствената виновна в този случай.

Във Велико Търново за протеста дойде само местният организатор Вероника Михайлова.Тя  бе разочарована, че не се е отзовала  нито една от майките, потвърдили участието си в лични разговори и в социалната мрежа.
Майки се събраха пред общината във Варна с искане родилките да имат пълен контрол над децата си в първите часове след раждането. Една от участничките в протеста Елена Стоянова обобщи позицията:
Не смятам, че акушерките трябва да се грижат за децата. Все пак това е естествено раждане, естествения ход на събитията е майката да се грижи за детето. Ако тя има нужда, ако има нужда да й се помогне, да й се покаже нещо нека се обърне към акушерките, но естественият ход на събитията е тя да се грижи за детето си.
Протест срещу жестокостта на акушерката Емилия Ковачева и в защита на бебето Никол организираха и в Русе. Събралите се около двайсетина майки с бебета вързаха на ръката си розово шалче, символ на възмущението им от станалото и увереността, че няма да допуснат акушерката да не бъде наказана. Протестиращите се обединиха в исканията си за доживотен затвор за Емилия Ковачева и повече внимание към родилките и новородените в българските болници.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

"Софиямед": Емилия Ковачева е имала само две 24-часови дежурства през април

През месец април акушерката Емилия Ковачева е имала само две дежурства по 24 часа, като от 10 до 15 април е имала 5 свободни дни, обявиха от болница "Софиямед". От становище на болницата става ясно, че акушерката е извършила действията си в нощта на 17..

публикувано на 03.05.15 в 15:07

Бойко Пенков: Започват провеки за пренатовареност на акушерките

Министър Москов събира отбор, събира чета, за да може да направи много тежки промени. Те трябва да се извършат, защото в докладите на ЕК постоянно се посочва, че болничното здравеопазване е нискоефективно и неефикасно. Трябва да се направят максимални..

публикувано на 03.05.15 в 12:56