Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Китай започват съвместни маневри в Средиземно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военноморските сили на Русия и Китай започнаха съвместни маневри в Средиземно море. Ученията ще продължат до 21 май, като в тях ще участват общо до десет кораба от различен клас, съобщи зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов. По думите му военното сътрудничество между Русия и Китай е насочено към повишаване на съвместния потенциал за противодействие срещу новите заплахи и предизвикателства.

По време на маневрите в Средиземно море ще се отработват общи действия за охрана на корабоплаването в световния океан. Според Антонов учението не е насочено към трети страни и не е свързано с актуалната политическа обстановка в региона.

През 2014-а година в акваторията на Източно-Китайско море Русия и Китай заедно проведоха учение "Морско взаимодействие", а през август тази година предстоят общи маневри в Японско море, където ще се отработва съвместно участие в мироопазващи операции, а също така действия с контратерористическа и антипиратска насоченост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.