Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва събирането на подписи в НС за внасяне на конституционните промени

Снимка: БГНЕС
Очаква се днес в деловодството на Народното събрание да бъдат внесени промените в Конституцията, които засягат съдебната власт. След консултациите миналата седмица политически сили от управляващото мнозинство се обединиха около това мандатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се намали от 5 на 4 години, както и Съветът да се раздели на две колегии: съдийска и прокурорска.

ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт се обединиха в предложението за по-голяма отчетност на главния прокурор, той да може да бъде изслушван в Народното събрание при обществено значими проблеми, когато това е поискано от парламента. Предвижда се ВСС да управлява имуществото на съдебната система. Остава 25-членният състав на Висшия съдебен съвет, като 11 от членовете му отново ще се избират от квотата на Народното събрание.

За да бъде внесен законопроектът за промяна на Конституцията, са необходими подписите на минимум 60 народни представители.

Предвижда се разделянето на ВСС на две колегии да може да се извърши от обикновено Народно събрание. От консултациите миналата седмица стана ясно, че позицията на АБВ е различна от тази на другите политически сили, подкрепящи управлението. Те са за задължително свикване на Велико Народно събрание, обявиха се и срещу разделянето на ВСС на две колегии. Тогава стана ясно, че ГЕРБ може да замени АБВ с депутати от Български демократичен център (БДЦ) за широка подкрепа на поправките в основния закон.

Подписите започват да се събират днес и законопроектът официално ще бъде внесен. Промените в Конституцията са необходими, за да могат да се направят промени в Закона за съдебната власт. Те са част от приетата стратегия за реформи в съдебната система.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.