Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици жители на Петрич излязоха на контрапротест в защита на кмета

| обновено на 20.05.15 в 12:36
Снимка: БГНЕС
На контрапротест в Петрич обвиненият в злоупотреби и корупция екип на кмета Вельо Илиев получи подкрепа от стотици жители на общината. Полиция охраняваше митинга, за да не се стигне до сблъсъци с организаторите на протестите срещу управлението на общината.

Работният ден на кметския екип започна на площада пред общинската сграда, която до вчера се окупираше  от строителни машини и няколко бизнес организации в Петрич. Митингът беше организиран от Сдружението на кметовете на населените места в общината, които безрезервно подкрепиха кмета Илиев, макар че са от различни политически партии. Жителите на града също заявиха, че си искат кмета.

Кметът на село Беласица Велик Филчев е убеден, че обвиненията срещу общинското ръководство са безпочвени и са мотивирани от политико-икономически интереси, макар че самият той е бил кандидат на партия ГЕРБ, чиято местна организация иска дискредитирането на Илиев:

Тук съм заедно с моите колеги, и както виждам и доста от жителите на община Петрич, да подкрепим господин Вельо Илиев, който сплотява 52 кмета от различни политически партии.

Връченият ми вчера сертификат от министър Томислав Дончев за община с добро управление и иновации е обективната оценка, която е отговор на грозния сценарий срещу мен, каза кметът Вельо Илиев:

Тези, които търсят врага в мен и го търсят вече 15 години, те не знаят, че в България има закони. Закони, които казват как да се случват нещата.

Двуполюсният модел на протестите беше провокиран от втвърдената позиция за голяма част от бизнеса и жителите в южния град, които вчера поискаха не само оставки, но и затвор за кмета и част от екипа му с обвинения за злоупотреба с власт и корупционни схеми при възлагането на обществени поръчки. Браншови и неправителствени организации излязоха с открито писмо до основните институции в страната и държавното обвинение, в което поискаха спешни мерки за ограничаване на "местния феодализъм".

След сигналите, изнесени през последните дни в медиите, Окръжната прокуратура в Благоевград започна проверка. С декларация до всички парламентарно представени политически партии и за спешни законови промени за активизиране на контролните институции излезе и местният Общински съвет.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.