Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП няма да сезира Конституционния съд за гласувания дълг от 16 млрд. лева

Снимка: БГНЕС

БСП няма да сезира Конституционния съд (КС) за гласувания преди месеци нов дълг от 16 млрд. лева. Лидерът на партията Михаил Миков заяви на брифинг в Народното събрание, че не са получили подкрепата на партия "Атака“ и на представители на АБВ.

Липсата на необходимите минимум 48 подписа за сезиране на КС е осуетило инициативата на БСП за атакуването на дълга в съда, обяви Миков: Няма да сезираме КС, защото от "Атака" отказаха да подпишат, АБВ също, няма да подпишат, така че не можем да съберем 48 подписа и няма да предложим на вниманието на КС този очевидно противоконституционен акт на Народното събрание.

Партия "Атака" бяха сред гласувалите против дълга. Депутатът и член на бюджетната комисия Николай Александров коментира за "Хоризонт": За момента не знам да има отказ от партия "Атака", за да се подпишем за такова нещо. Най-малкото аз съм член на бюджетната комисия и съм първият, който реално ще научи.

Секретарят на "БСП лява България" Жельо Бойчев обаче беше категоричен: Да, предоставял съм мотивите за конституционна жалба, дори два пъти я давам. Вторият път беше на господин Явор Нотев, първият път беше на господин Волен Сидеров и господин Десислав Чуколов.

От пресцентъра на АБВ коментираха за "Хоризонт“, че никой от БСП не е искал от тях да подкрепят жалбата до КС за дълга и като им се представят мотивите, ще ги анализират и ще вземат решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.