Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Йончев: Тази конституционна промяна има смисъл само ако бъде част от пакета закони за съдебна реформа

Марин Киров: Съдебна реформа е възможна и без конституционни промени

Снимка: БГНЕС

Осем души от партията на д-р Ковачка са се подписали под предложението за конституционни промени.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" депутатът от БДЦ Румен Йончев. Той уточни, че не цялата група на БДЦ е подписала предложението. Ние не можем да вземем решение да бъдем вносители на подобни промени, без да знаем какво съдържа пакетът от съдебни закони.

Тази конституционна промяна има смисъл само ако бъде част от пакета закони за съдебна реформа. Искаме да видим и тях и тогава можем да подкрепим или не такива текстове, защото в противен случай виси опасността, че някой отново се опитва или да пренареди съдебната система в своя полза и тя да го брани в следващите 20 години, както се опитаха да направят някои през 1997 година, или да си прави просто реформаторски пиар.

По темата очевидно има различия между ЗНС и партията на г-жа Ковачева, коментира Йончев: Вярвам в правото на всеки един народен представител да отстоява своята позиция. Нашата, като Земеделски народен съюз, е такава, заедно с колегите Танчев, Иглев и Ковачев, а мисля че и г-н Мартин Иванов е на това мнение, че не можем да подкрепяме, да подписваме празни чекове. Конституцията е прекалено сериозен въпрос, за да подхождаме по този начин.

Марин Киров – член на Правния съвет на АБВ припомни позицията на партията, че съдебна реформа е възможна и без конституционни промени: Това, което не е изчистено към настоящия момент, е дали действително са належащи промени в Конституцията и дали те ще доведат до реална съдебна реформа. Основният въпрос, който се повдига на следващо място, е: 43-тото НС има ли правомощия да разделя ВСС функционално и изобщо да извърши цялата тази реформа.

Киров припомни предложението на АБВ за създаване на електронно правосъдие и за пряк избор на членовете на ВСС. Партията иска създаване на Съвет за правосъдната реформа, който да обедини представители на трите власти и независими експерти, но такъв цялостен подход в момента липсва, посочи той.

Интервюто на Снежана Иванова с Румен Йончев и с Марин Киров можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Депутати от БДЦ са се подписали като вносители на промените в Конституцията

Осем депутати от Българския демократичен център са се подписали минути преди 13 часа в четвъртък като вносители на промените в Конституцията, научи "Хоризонт". Това са народните представители от бившата партия "Лидер" със съпредседатели Красимира..

публикувано на 21.05.15 в 13:27