Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпечатването на бюлетините за предстоящия местен вот е проблем за правителството

Снимка: БГНЕС

Отпечатването на бюлетините за предстоящия местен вот се оказва проблем за правителството. Според действащия Изборен кодекс бюлетините се печатат само от БНБ и от печатници с лиценз за печатане на ценни книжа. Те обаче нямат капацитет за отпечатването на необходимия много по-голям брой бюлетини. БСП и управляващите взаимно се обвиниха за възникналия проблем.

В печатницата на БНБ и другите две лицензирани печатници - "Демакс" и "Дунав прес", могат да се отпечатат около 8 милиона бюлетини, но за местния вот ще са необходими 18 милиона броя. БНБ е алармирала с писмо председателя на парламента Цецка Цачева за възникващия проблем с липсата на капацитет за отпечатването на бюлетините.

Мая Манолова от БСП, един от основните автори на сега действащия изборен закон, изтъкна, че правителството не е направило нищо, за да не възниква този проблем:

Те вече трябваше да имат готово решение. Тук мисълта е наново да пипнем Кодекса, да махнем преференциите. Това е камъче в обувката на много партии.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов напълно отрече това предположение:

Това беше ясно и се знаеше още в приемането на този Изборен кодекс. Три месеца преди стартирането на изборна кампания веднага ще започнат спекулации. Ние няма да внесем и ние по принцип сме против каквато и да било промяна на Изборния кодекс въпреки проблемите, които има.

Валери Симеонов обаче не скри, че Патриотичният фронт иска промяна на изборните правила с вдигане прага на преференцията за местния вот:

С десетина човека ти можеш да обърнеш цялата листа.

Реформаторите също са против отварянето на темата за Изборния кодекс. Радан Кънев призна, че има технически проблеми във връзка с изработването на бюлетините, но посочи и решения:

Както лицензиране на допълнителни печатници, така и увеличаване на капацитета на наличните, а така и отпечатване в друга държава - членка на ЕС. 

Най-възможният изход е закупуване на допълнителна техника за лицензираните печатници, каза финансовият министър Владислав Горанов:

Ще намерим нужното техническо решение, така че да организираме изборите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.