Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата в Италия Демократическа партия е фаворит на частичните местни избори

Автор:

В Италия в неделя ще се състоят частични местни избори. Около 20 милиона избиратели ще гласуват за областни управители и общински власти.

На днешните избори трябва да бъдат определени кметовете на над хиляда общини и управителите на областите Венето, Лигурия, Тоскана, Марке, Умбрия, Кампания и Пулия. Това ще бъде изпитание както за правителството на Матео Ренци, така и за десницата, ръководена от отърсилия се от поредните съдебни скандали Силвио Берлускони, отбелязва Франс прес. На последните избори преди година, когато италианците избираха евродепутати, Демократическата партия на Ренци събра над 40 на сто от гласовете - близо два пъти повече от партиите, останали на второ и трето място. Ренци е фаворит и днес, въпреки протестите срещу някои от реформите, които въведе през последните месеци. Второто място на Берлускони и неговата „Форца Италия“ не е сигурно предвид израстването на антиимигрантската „Северна лига"  и новия й лидер Матео Салвини.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.