Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейска операция в Истанбул срещу лявоекстремистка организация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Истанбул e предприела тази сутрин операция срещу лявоекстремистката организация, наречена "Революционна партия и фронт за народно освобождение", която е забранена заради тероризъм.

Операцията е извършена едновременно в осем различни квартала на мегаполиса. Това са кварталите "Кючюкчекмедже", "Багджълар", "Аташехир", "Бакъркьой" в европейската част на Истанбул, съобщиха от полицията.

Полицаи от спецчастите за борба срещу тероризма участват в операцията, която се съпровожда и от хеликоптери по въздуха.

Полицията е нахлула на различни адреси, за които се смята, че са явки на организацията. Задържани са над 10 души, които са предадени на съда по обвинение за тероризъм.

Наскоро членове на организацията взеха за заложник турски прокурор, който бе убит. А преди това извършиха атентат срещу американското посолство в Анкара, а също и срещу дирекцията на полицията в Истанбул.

Друга полицейска операция е била предприета тази сутрин в град Кайсери срещу група привърженици на Движението на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, за което се твърди, че е създало паралелни структури в държавата. Това е поредна полицейска операция срещу гюленистите, за които турският президент се закани, че ще ги унищожи из корен.

Задържани са осем души, които се обвиняват в извършване на фалшификации и корупция в процедурите за прием в средните военни училища.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.