Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Божанов и Валентин Радутиу откриха пролетното издание на "Дни на музиката в Балабановата къща"

| обновено на 03.06.15 в 18:14
Евгени Божанов и Валентин Радутиу
Снимка: И. Гъделева


Пролетното издание на VI международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" започва с важна придобивка - марката на Платформата “Европа за фестивалите и фестивалите за Европа”, която ще съпътства събитията през 2015 и 2016 година, благодарение на Европейската фестивална асоциация.  Това е ценно признание за българския форум и ще допринесе, по думите на артистичната директорка Мила Павлова, за по-голямата разпознаваемост сред многото европейски фестивали.


Първият концерт от тазгодишното пролетно издание доказа за пореден път, че в Пловдив публиката има възможност да присъства на музикални събития от най-висока класа. Пианистът Евгени Божанов, посрещан винаги с голям респект от почитателите си, този път доведе със себе си младия германски виолончелист Валентин Радутиу. Двамата се представиха със сонати от Йоханес Брамс и Сергей Рахманинов, както и с избрани романси от Пьотр Илич Чайковски в транскрипция за виолончело и пиано. Двама рицари в търсене на различния звук, двама много близки в откривателския си дух интерпретатори, Радутиу и Божанов предизвикаха бурните аплодисменти на публиката. Музика от Рахманинов и Чайковски се очаква да бъде включена и в бъдещия им общ компактдиск, който ще бъде записан през месец юли в Германия.

Чуйте интервютата с Евгени Божанов и Мила Павлова, излъчени в предаването "Алегро виваче" веднага след концерта в Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.