Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерен ансамбъл "Ценов" - орисан да представя българската музика в Америка

Герган Ценов

Паметно събитие в сърцето на Ню Йорк - на 29-и май в зала "Бруно Валтер" на Линкълн център своя дебютен концерт изнесе нов ансамбъл, съставен от български и американски музиканти, водени от желанието да изпълняват много и качествена съвременна българска музика.

Идеен двигател на проекта е човекът, дал името на състава - диригентът Герган Ценов.

За всички, които ще попитат "Защо Ценов?", трябва веднага да кажа, че преди да се спра на това име, проверих целия речник с латински термини и се оказа, че след като те всички са заети, съпругата ми ми каза: "Нека просто да го кръстим "Ценов" и да приключим с тази агония" -
с доза самоирония призна диригентът, който е възпитаник на "Джулиард скул" и живее в Ню Йорк вече 16 години.

Но извън шегата, проектът за този оркестър е резултат на една много проста и тъжна равносметка - че през последните над 70 години, по една или друга, най-вече политическа причина, творчеството на много наши композитори - класици бе погребано по един наистина жесток начин и може би най-жестокото е, че продължава да бъде така.

За първия концерт на камерен ансамбъл "Ценов", концертмайстор на който е известният български цигулар Георги Вълчев, маестро Герган Ценов избира произведения на Любомир Пипков, Иван Спасов, Лазар Николов и Васил Казанджиев. По думите му всички присъстващи в залата са били във възторг от високото ниво на композициите, непознати за американската публика.

Чуйте още подробности в интервюто с Герган Ценов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.