Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Емил Табаков: Още не знаем какво ще включва новият сезон на Радиооркестъра

Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще закрие своя пореден успешен сезон 2014/2015 с концерт в зала "България" на 12-и юни от 19 часа. Под палката на главния си диригент Емил Табаков радиосимфониците ще изпълнят любими на публиката творби: Сюита №1 "Пер Гинт" от Едвард Григ и Фантастична симфония от Ектор Берлиоз, а солист в Първия клавирен концерт от Феликс Менделсон-Бартолди ще бъде Александър Хинчев - български пианист от школата на проф. Константин Ганев, високо ценен в Италия, но сравнително рядко концертиращ на родна сцена.


Маестро Емил Табаков сподели за предаването "Алегро виваче", че няма много изненади за него в отминаващия сезон, освен че оркестърът все по-често участва в симфонизации на поп музика. Изненадата е това, че ръководството на оркестъра се поделя по друг начин и репертоарният план не е направен изцяло от художествения ръководител (главния диригент), а и от директора (на Музикална къща БНР). Смятам, че все пак един симфоничен оркестър трябва да свири повече симфонична музика. Оркестърът се справи много добре с всички поставени задачи, така че имаше постижения. Общо взето оркестърът всяка година е на едно по-високо стъпало като ансамбъл, като звук, като музициране.

Какво ще включва афишът на Симфоничният оркестър на БНР за следващия сезон обаче, можем само да гадаем. Самият маестро Табаков призна, че този въпрос трябва да бъде отправен към директора на Музикална къща БНР г-жа Хелия Чавдарова, защото предложената от главния диригент на Радиооркестъра програма досега не е одобрена и няма потвърждение, че ще се работи по нея. Нямам никакъв сигнал хубава ли е, лоша ли, и затова не бих могъл да кажа... Може би г-жа Чавдарова знае какво ще бъде догодина аз не знам.

Чуйте цялото интервю с диригента Емил Табаков в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.