Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолончелистът Валентин Радутиу: За мен е важен звукът

Валентин Радутиу (виолончело) и Евгени Божанов (пиано)
Снимка: И. Гъделева

Валентин Радутиу дойде в България, за да свири в дуо с българския пианист Евгени Божанов. Двамата откриха VI международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив на 26-и май, след което гостуваха и на "Софийски музикални седмици".

Валентин Радутиу все още не е познат на българската публика, но това ще се промени след тези участия и предстоящия му рецитал, отново с Евгени Божанов, в рамките на "Варненско лято 2015".

Той има доста впечатляваща биография - преминал е от уроците при баща си в детските години, през школите на големи челисти като Клеменс Хаген в Мюнхен, Хайнрих Шиф във Виена и Давид Герингас в Берлин. Свири на старинен италиански инструмент от 1685 година. На 28 години вече има издадени няколко солови компактдиска, единият от които дори е с джазови пиеси и импровизации.

Само след няколко месеца на музикалния пазар ще бъде и най-новият албум на Радутиу с три концерта - от Йозеф Хайдн, от Карл Филип Емануел Бах и рядкоизпълнявана транскрипция на концерт за валдхорна от Моцарт. През юли предстои и запис на диск с Евгени Божанов.

Чуйте повече в интервюто с германския виолончелист Валентин Радутиу в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.