Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловците протестират срещу частните интереси в сектора

Според тях дивечът се предава целенасочено в ръцете на икономически и политически лобита

| обновено на 11.06.15 в 14:54 БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Митинг-протест под мотото "За европейско бъдеще на ловното движение в България" организира днес пред парламента Съюзът на ловците и риболовците в България. Участниците в него искат незабавни законодателни действия и адекватни решения за опазване на дивеча и справяне с бракониерството. Протестиращите смятат, че в момента ловът и дивечът се предават доброволно и целенасочено в ръцете на икономически и политически лобита, а законовите проблеми в последните години обслужват частни интереси.

Според тях един от проблемите е използването на капани от страна на собствениците на заградените територии. Така се лови дивечът и се вкарва в малки територии, където е подложен на разстрел. Това води до абсурдни ситуации, в които бизнесмени застрелват по 200 глигана, а обикновените ловци не успяват да видят глигани със седмици. По думите им, има проблем и при разпределението на ловните територии в страната.

И според Сдружението на ловците и риболовците сега действащият закон обслужва частни интереси и се използва като форма на политически натиск. Въпреки че отдавна настояват за промени, ловците не одобриха предложените преди два дни от Агенцията по горите законови изменения и не отмениха протеста. Иван Петков, председател на сдружението: Не се притеснявайте. Ние на 11-и ще проведем нашия митинг, за да кажем какви са проблемите на ловното стопанство. Ние не протестираме срещу никой. Ние ще го направим пред законодателния орган в страната, за да поискаме от държавата в кратки срокове нова стратегия за развитие на ловното стопанство и нов закон.

Управляващите от ГЕРБ определиха като политически днешния протест на ловно-рибарските дружества и затова беше отхвърлено искането за оставка на заместник-министъра на земеделието Георги Костов. Заместник-председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цвета Караянчева защити политиката на земеделското министерство, както и неговата работа, която по думите ѝ е широк диалог. Караянчева изрази съмнение в заявените причини за протеста: Това, което се прави в момента, е политически натиск. Там присъстват колеги от БСП. Много от хората, които са докарали ловците с автобуси, дори не знаят точно за какво са тук, осигурена им е и храна.

Депутатът от БСП Мая Манолова напълно отрече обвинението, че социалистите стоят зад протеста на ловно-рибарските дружества. Манолова отговори, че е отишла при протестиращите ловци, за да чуе исканията им: Фактът, че с колеги от БСП сме излезли да чуем какво искат гражданите, по никакъв начин не трябва да опорочава техния протест. Техните искания са разумни, справедливи и те са в интерес на българската гора, в интерес на опазването на дивеча, в интерес на развитието на лова. Колегите от парламентарната група се шегуваха по повод обвиненията на ГЕРБ, че ако аз ги бях организирала, със сигурност щяха да са тук с пушките.

Румен Желев от ГЕРБ и член на земеделската комисия уточни причините за възникналия протест, като припомни, че има две ловни стопанства, едното е "Еледжик", а другото "Студен кладенец, и потвърди, че те са създадени с труда на сдружените ловци, които ги стопанисват повече от 70 години, но напълно безплатно. С промяната в Закона държавата си иска таксата за тази територия: Символичните са таксите, които се заплащат, и понеже вече сме вътре и сме станали членове, в наш интерес е да продължаваме да натискаме цените да ловуваме колкото се може по-евтино. Безплатни обяди няма. 

Председателят на парламентарната земеделска комисия от ГЕРБ Румен Христов информира за стъпките, които ще предприеме комисията: Всички техни предложения ще бъдат обработени, разглеждаме и законопроекта в комисията по земеделие, която работи открито, и те ще бъдат отново поканени да кажат техните мнения и становища.

Репортажа на Веселина Миланова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.