Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ловци и риболовци протестират, искат гаранции за развитие на дивечовите популации

Ловците искат забрана на груповия лов в заграждения и нов закон за лова с ясни правила
Снимка: БГНЕС
Под мотото "За европейско бъдеще на ловното движение в България"започна протестът на ловците и рибарите в София. Те настояват за незабавно приемане на стратегия за ловното стопанство у нас, която да гарантира развитието на дивечовите популации, както и нов закон за лова с ясни правила.

От “Съюза на ловците и риболовците в България” са внесли 60 искания за промени в Закона за лова.

Чуйте какво казаха част от протестиращите пред репортера ни Георги Кольовски.

До приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства около Националния стадион „Васил Левски“. Шествието тръгна в 11.30 часа от улица „Гурко“, надясно по бул. „Левски“, наляво по бул. „Цар Освободител“ с провеждане на митинг от южната страна на пл. „Св. Александър Невски” до 14.30 часа.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Дойчинова с Boyan

Boyan записа песен със социално послание с американския рапър Finnoh

След около година пазена в тайна, песента „Защо не“ ( Why no t /ft Finnoh) на продуцента DJ Boyan се появи и вече е в музикалните платформи. В студиото на Радио София той разказа как я е създал и включил рапъра Finnoh, който е от САЩ. Посещение в социалните мрежи го подтиква да разсъждава за социалните неравенства, за..

публикувано на 24.09.21 в 14:45
Можем да мислим повече преди да купим дреха

Купувай с ум, „посади със стил”

Как консуматорството може да бъде максимално намалено? Защо и как? Това са си поставили за цел в сдружението Aliento . „ Алиенто означава вдъхновение. Ние се вдъхновяваме и искаме да информираме и да се борим за устойчиво пазаруване. Да защитаваме интересите на природата, като не се отдалечаваме и от нашите лични - мода,..

публикувано на 24.09.21 в 13:51

„Зелената жилетка“ - новата книга с разкази на Цветелина Цветкова

Цветелина Цветкова, авторът на „Лейди Гергана“ , представя новата си книга с разкази - „Зелената жилетка“.  Разказите обаче, събрани в „Зелената жилетка“ носят нови послания. Премиерата на книгата ще бъде на 05 октомври, в кино „Кабана“. Разказите са събирани с години, голяма част от тях са четени на „Пощенска кутия за приказки“,..

публикувано на 24.09.21 в 12:22

Росица Тропчева – българският учен, разработил революционен кардиопробиотик

На 24 и 25 септември 2021 г. ще се проведе тазгодишното издание на Европейска нощ на учените . Събитието е ежегодна инициатива, която цели да доближи изследователите до широката общественост и да привлече младите хора към научна кариера. Росица Тропчева е един от впечатляващите млади учени в България. Тя е откривател на кардиопробиотик и..

публикувано на 24.09.21 в 11:19

257 podcast: Защо отказваме промяната

Когато индивидуалните и социални ползи от дадена промяна са абсолютно неоспорими, ние сме гении в намирането на доводи, за да не направим промяната. Много по-лесно е да атакуваме стратегията на другия, който се опитва да помогне, вместо да обединим усилията си в решаването на проблема. Тази "гениалност" за отказване на промяната е още..

публикувано на 24.09.21 в 10:35

Арх. Стефан Стефанов: Необходими са пет детски градини, за да се преодолее недостига на места в „Младост“

Над 1000 места не достигат в детските градини в район „Младост“, което е около 10% от всички места, които не достигат в София. В плана за развитие на детските градини за периода 2021 г. - 2023 г. е предвидено изграждане на допълнителни около 10 групи в няколко градини в района, каза в ефира на радио София кметът на район „Младост“ арх...

публикувано на 24.09.21 в 10:11

Екологично саниране – мисия възможна

Екологичното саниране на жилищата вече е възможно да се случи и с природосъобразни материали. С тази задача са се заели от Асоциацията за строителство с естествени материали. „За изолация използваме лен, коноп, тръстика, дървесна изолация или изолация от овча вълна. Това са продукти, придобити непосредствено от природата, без да..

публикувано на 24.09.21 в 09:26