Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция отвори границата със Сирия край Акчакале

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция отвори границата със Сирия край град Акчакале и от вчера няколкостотин сирийци влязоха на турска територия, за да се спасят от сраженията между кюрдите и джихадистите от "Ислямска държава" край град Тел Абияд. Турските войници използваха водни оръдия, за да възпрат множеството, напиращо да премине. Границата бе затворена преди време от съображения за сигурност, но заради разгарянето на боевете отново бе отворена. Досега са били приети около 600 семейства, предвижда се на първия етап да бъдат приети около 2500-3000 сирийци.
Делегация от 25 членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, ръководена от председателката на ПАСЕ Ан Брасьор, ще посети днес центровете за бежанци Елбейли и Низип край град Килис, Ютоизточна Турция. 
По-късно днес международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" ще публикува доклад за бежанската криза по света с акцент Сирия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.