Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем депутати от АБВ са подкрепили БСП за сезиране на КС за дълга от 16 млрд. лева

| обновено на 18.06.15 в 12:53
Снимка: www.prb.bg

Осем депутати от парламентарната група на АБВ са се подписали под искането, инициирано от БСП, за сезиране на Конституционния съд за дълга от 16 милиарда лева. 

Лъчезар Никифоров от АБВ се мотивира, че част от групата е подкрепила искането, въпреки че в пленарната зала групата на АБВ подкрепиха новия заем, за да има и правна възможност съдът да се произнесе: Конституционният съд, произнасяйки се, със сила на присъдено нещо в качеството си на последна инстанция, ще каже дали ние сме подходили законосъобразно. Най-вероятно Конституционният съд ще отхвърли като недопустимо искането, но с оглед да бъдат използвани всички правни възможности и да е ясно, че и КС се произнася, затова подкрепихме внесеното искане от БСП.

Под искането до Конституционния съд са се подписали всички депутати от "БСП лява България", осем депутати от АБВ и независимият депутат Велизар Енчев.

Янаки Стоилов от БСП обясни каква процедура предстои: Те са над една пета, тоест необходимият брой, за да се сезира Конституционният съд и следващата седмица вероятно това ще бъде направено. Достатъчно подписи има, така че е ясно, че това става с решение на парламентарната група на АБВ. Без тези подписи няма как да се задвижи искането.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не пожела да коментира позицията на депутати от АБВ: За мен това е изненадващо, защото в момента ми задавате въпрос, а аз от вас разбрах, че действително има събрани 48 подписа, колкото са необходими. Всяка една от парламентарните групи може да обоснове действията си, когато ги попитате тях.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.