Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Събев: Един отговорен бизнес не би трябвало да иска потребителите да понесат товара

Димитър Събев

Журналистът Димитър Събев цитира американския президент Франклин Делано Рузвелт от 1933 година, който е казал, че в страната му няма място за бизнес, който, за да не фалира, трябва да плаща на работниците си под жизнения минимум и сравни тази позиция с изказване на Божидар Данев, председател на БСК, една от протестиращите срещу поскъпването на тока работодателски организации. Данев е казал: Всеки, който заявява, че го е грижа за България, е длъжен да работи за нас, и то безропотно, част от интервю в "Монитор". Коментарът на Събев беше по повод намерението на работодателите да протестират срещу по-високите цени на ток за фирмите, предложени от КЕВР.

В момента индустрията плаща с 30% по-евтин ток, отколкото е токът за бита. Това е факт! Те няма да го кажат това, но то е факт... Българската индустрия е най-енергоемка в целия Европейски съюз. За последните 7 или 8 години се раздадоха грантове на стойност десетки милиони левове за намаляване енергийната интензивност на българските предприятия. Ако тия пари бяха отишли по предназначение, сега бизнесът нямаше да скача като ужилен. Това нещо ме възмущава, един максимално отговорен бизнес не може да каже потребителите да носят товара. Вместо да заплашват как ще уволняват стотици служители, трябва да заемат национално отговорна позиция.

Цялото интервю на Надежда Цекулова с журналиста Димитър Събев можете да чуете в звуковия файл.


Във връзка с тази публикация от пресцентъра на БСК уточниха, че изпълнителният председател на БСК Божидар Данев не би допуснал подобно твърдение в нито едно свое интервю. Публикуваме пълния текст на опровержението от пресцентъра на БСК, изпратено на електронната поща на БНР:

Във връзка с материала „Димитър Събев: Един отговорен бизнес не би трябвало да иска потребителите да понесат товара“, в който се цитира „изказване“ на Божидар Данев за вестник „Монитор“,“ според което „Всеки, който заявява, че го е грижа за България, е длъжен да работи за нас, и то безропотно“, пресцентърът на БСК прави следното уточнение:

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев не би допуснал подобно твърдение в нито едно свое интервю. Цитатът, който БНР посочва в публикацията си, е преписан напълно от сайта https://neverojatno.wordpress.com, където в началото на 2014 година се появява шеговито интервю от името на Божидар Данев. Предвид това, че г-н Данев уважава свободата на мнение, както и това, че той притежава чувство за хумор, БСК не е настоявала за премахване на публикацията. Некоректното й цитиране, обаче, в национална медия е притеснително, защото е свидетелство за непрофесионално поведение, част от което е да се проверява информацията. Напомняме, че БСК е уважавана работодателска организация, която вярва в човешкия капитал и неговия принос за икономиката. Противопоставянето на работодатели на работници в тези икономически и обществени условия е пагубно и за индустрията, и за хората.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.