Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жена се жалва от "услуги" на фондация за домашни грижи

Възрастна жена потърси "Хоризонт за вас", за да се оплаче от "услугите" на фондация "Пиа матер". Фондацията предлага социален асистент срещу заплащане. Жалващата се обаче не е останала доволна от изпратената жена, социален асистент, за което е платила над 600 лева за месец. Николина Иванова, началник отдел "Социални услуги за пълнолетни лица" от Агенцията поясни, че има регистър на организациите, предлагащи този вид услуги.

Цената е по договаряне между доставчика и лицето, държавата не се намесва в това. Фирмите, които не са вписани в регистъра, не могат да предоставят социални услуги. В този регистър има имената и на фирмите, вече лишени от правото да оказват тези услуги. Потърпевшата може да потърси правата си в съда. В Агенцията за социално подпомагане има инспекторат, който контролила социалните услуги - държавна и частна дейност. Телефон за подобни случаи е 81 19 619... Няма пречка дамата да сигнализира Агенцията с копие от договора между нея и фондацията. Ние можем да заличим този доставчик от регистъра като наше правомощие, ако се установи, че има сериозни нарушения, сигнализираме съответните компетентни органи.

Репортажа на Гергана Хричева по случая и разговора на Надежда Цекулова с Николина Иванова можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.