Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в историята руснак ще ръководи Берлинската филхармония

| обновено на 23.06.15 в 16:46
Кирил Петренко
Снимка: Берлинска филхармония

С голямо мнозинство Берлинските филхармоници избраха заместника на досегашния си главен диригент сър Саймън Ратъл, който ще напусне поста през 2018 година и ще поеме ръководството на Лондонския симфоничен оркестър. На официална пресконференция, която бе предавана пряко в дигиталната платформа на оркестъра в интернет, членове на борда на Филхармонията обявиха дългоочакваната новина - името на Кирил Петренко.

43-годишният руски диригент в момента е музикален директор на Баварската опера - място, което трябва да освободи през 2020-а. Дата на официалното му встъпване в длъжност в Берлин още не е обявена.

С думи не мога да изразя моите емоции - от еуфория и огромна радост до благоговение и чувство за нереалност. Напълно съм наясно с отговорността и големите очаквания към мен и ще направя всичко по силите си да заслужа честта да съм диригент на този изключителен оркестър. Но повече от всичко се надявам да имаме много моменти на творческо щастие по време на нашето музициране заедно, което ще възнагради усилената ни работа и ще изпълни живота ни като артисти със смисъл - споделя Петренко.

Сър Саймън Ратъл заяви: Уважавам Кирил Петренко от години и се радвам, че точно той ще бъде моят заместник в оркестъра. Поздравявам Берлинските филхармоници за това далновидно решение.

Много музикални критици вече коментират, че руснакът не е звезда като сър Саймън, но пък отбелязват, че в Мюнхен и оркестъра, и публиката го боготворят. Това определено е избор в полза на музиката, не на популярността и рекламата - смятат много от познавачите. Дързък избор - написа в социалните мрежи Фиона Мадокс от в. "Обзървър" - Кирил Петренко не е толкова популярен и отзивчив, но е фантастичен музикант и мъж на място.

Кирил Петренко е роден през 1972 година в Омск. Учи пиано в родния си град, а по-късно и дирижиране при проф. Урош Лайовиц във Виена. Прави дебюта си като диригент през 1995 г. Работи като капелмайстор във Виенската Фолксопер от 1997 до 1999 г., музикален директор е на театъра в Майнинген (Германия) от 1999 до 2002-ра и генерален музикален директор на Комише опер - Берлин от 2002 до 2007 г. През 2010 г. е обявен изборът му за генерален музикален директор на Баварската държавна опера, където работи активно и в момента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.