Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

TTIP или краят на демокрацията в Европа?

Какво всъщност стои зад Трансатлантическото споразумение за инвестиции и търговия между САЩ и ЕС и може ли да имаме разумни причини да го подкрепяме, ако не знаем конкретните му клаузи? Също така - имаме ли ясна представа за икономическите и екологични последици от едно такова споразумение, прикрити умело от екстазната за всеки модерен неолиберал идея за "споразумение за свободна търговия"? Подобни въпроси обсъждаха днес журналисти и експерти на дискусионния форум "Рискове за българската индустрия от TTIP" в хотел "Балкан", организирано от списанието за политическа култура "A-specto", "Солидарна България" и фондация "Фридрих Еберт".

В ефира на "Радиокафе" коментирахме темата с колегата от програма "Хоризонт" Петър Волгин, който обърна внимание на няколко важни рискови фактора, които засягат това партньорство, за което обикновено или не чуваме нищо, или чуваме колко благодатно за всички ще е то.

"Проблемът е там, че началото на това партньорство беше водено на тъмно със секретни договаряния между ЕС и САЩ, в последно време нещата взеха да се променят, защото започна да излиза повече информация затова какво се подготвя, а с това в цяла Европа се увеличиха и протестите срещу споразумението."

Според Волгин това не е просто споразумение, а битка между мултинационалните корпорации и малкия и среден бизнес от друга страна, като печелившият накрая е ясен - още по-голямо разрастване на корпоративните структури в различни сфери на бизнеса за сметка на малките производители. Освен това трябва да се обърне внимание и на фактът, че това не е просто някакъв търговски договор, който се сключва за кратък период от време и който, дори и да не е чак толкова добър, в един момент ще изчезне и нещата ще се върнат постарому. Петър Волгин добави, че много наблюдатели определят това споразумение като икономическото НАТО, защото ако бъдат приети тези клаузи, така както са заложени, последиците ще продължават години наред върху всички държави.

Но ако тръгнем от другата страна, а именно на всички онези, които откриват единствено конспирация и параноя в страховете на граждани, движения, леви партии и организации, можем да провидим и преспиването на големия проблем, а именно краят на демократичните принципи в Европа. Защо? Тук се появява и може би най-неприятният ефект от този договор, а именно, фактът, че се накърнява националният суверенитет от гледна точка на законодателството. Ако възникне спор между чуждестранния инвеститор и държавата, този спор няма да бъде решаван от местните законодателни органи, а от вече придобилият гражданственост арбитраж, който ще действа в пълна анонимност и по никакъв начин няма да е ясно кого точно защитават в този арбитраж и как са избрани неговите членове. По силата на този механизъм чуждестранни компании могат да използват частни съдилища (арбитражи/трибунали) и да съдят правителства, ако сметнат, че техните печалби или инвестиционни възможности са засегнати от нови закони или промени в политиката. Фирмите могат да търсят обезщетения в огромни размери, достигащи милиарди евро. С други думи на компаниите се дават правомощия да оспорват  и потенциално да отменят решения на суверенните правителства.

"Ако държавата реши, че трябва да бъде повишена минималната работна заплата и я повиши, тогава някоя мултинационална корпорация може да прецени, че това повишаване на минималната работна заплата се отразява зле на нейния бизнес, тя тогава може да подаде иск във въпросния арбитраж и ще осъди държавата затова, че компанията не е могла да си прибере печалбите, които е калкулирала в началото", допълни като пример още Петър Волгин.

Да припомним, че последната седмица протести срещу властта на корпоративните компании и срещу строгите мерки за икономии от ЕС към Гърция имаше в Брюксел, а срещу политиката на остеритет на Консервативната партия на Великобритания стотици хиляди излязоха и по улиците на Лондон.

Чуйте разговора с модератора на дискусионния форум - радиожурналиста Петър Волгин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екзотичните животни в България и законни ли са те

Кои са екзотичните животински видове и при какви условия трябва да се отглеждат като домашни любимци? Християн Христов, директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, където се отглеждат представители на различни видове, които са били конфискувани от властите. Християн Христов, директор на Центъра за защита на защита на природата..

публикувано на 09.08.24 в 18:24
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов за политическата ситуация в България

Анализ на събитията, белязали изминаващата седмица, включително одобрените от НС промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се забранява пропагандирането на нетрадиционата сексуална ориентация в учебните заведения. Коментар по темата направи политологът Иво Инджов. "Усилията на политическите сили се съсредоточиха върху..

публикувано на 09.08.24 в 16:40
Вяра Николова - млад журналист, изследовател на култура

Медиите за култура през погледа на младия изследовател Вяра Николова

Културната журналистика в България и мястото на безплатните издания  е тема на дипломна работа и изследване, което Вяра Николова прави между 1 октомври 2023 и март 2024 година  С анализ на няколко издания в този период, тя се дипломира във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет. Споделя, че..

публикувано на 09.08.24 в 15:02

Електрическите тротинетки са най-безопасни

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 09.08.24 в 14:58

Египетският лешояд се завръща у нас от ръба на изчезването

Емблематичният египетски лешояд се завръща от ръба на изчезването, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Оттам са установили рекорден брой от 35 заети гнездови територии от египетски лешояди. Установеното увеличение е с близо 20% спрямо предходната година и по този начин световно застрашеният вид у нас се възстановява до..

публикувано на 09.08.24 в 13:06
Виктор Лилов

Виктор Лилов: Добре е това, което правим да ни доставя удоволствие, за да имаме волята да го правим

В предаването "Радиокафе" разговаряме с  единствения европеец в "топ 10" на Международната олимпиада по биология, в която е и победител. Виктор Лилов печели два златни медала в олимпиади на две различни науки – биология и химия, където хората се състезават на базата на своите интелектуални познания.  Той е на 17 години, завършил Софийската..

публикувано на 09.08.24 в 13:02

Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето"

За поредна година община Копривщица и Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев - 1869 г." организират Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето". На 9 и 10 август, в града ще се проведе, както местните жители го наричат, т.нар. малък събор, сподели пред Радио София Стоян Павлов - председател на Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев -..

публикувано на 09.08.24 в 11:27