Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от създаването на Старозагорската опера

Операта в Стара Загора
Снимка: opera-starazagora.bg

1 юли 1925 година е датата на официалното създаване на първия извънстоличен оперен театър у нас - Старозагорската опера. Още в края на XIX век в Града на липите се появява оркестър, после граждански хор, детска музикална китка, а в концертите им често се изпълнява оперна музика. Три концерта през 1924 година, организирани от музикалното дружество "Кавал", подготвят почвата и за първия оперен спектакъл. 

Избрана е операта "Гергана" от Маестро Георги Атанасов. Дирижира Атанас Ковачев, режисьор е Мара Шопова, а хормайстор - Златан Станчев. В ролите на Гергана и Никола са Ничка Хаджимитева и Георги Баталов - родителите на легендарната българска диригентка Росица Баталова. 

В рубриката "Помните ли..." Красимира Йорданова ни предлага спомени на режисьорката Мара Шопова и на дългогодишния диригент и ръководител на трупата - Димитър Димитров, чието изказване се съхранява в Златния фонд на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.