Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудни преговори за съставяне на новото турско правителство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един месец след парламентарните избори Ахмед Давутоглу получи мандат за съставяне на новото турско правителство и днес ще започне преговори с политическите сили, представени в парламента. Ислямистко-консервативната ПСР, която управлява 13 години самостоятелно, на изборите на 7 юни т.г. не можа да спечели мнозинство и е принудена да търси коалиционен партньор за правителство.

Днес се предвижда Давутоглу  да разговаря с лидера на основната опозиционна Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу, а във вторник – с Партията на националистическото действие и нейния лидер Девлет Бахчели.

Давутоглу, в коментар за предстоящите разговори, заяви:

Нямаме никакви предубеждения и не поставяме никакви предварителни условия на преговорите. Проведохме консултации и установихме, че ще се опитаме да направим коалиция или с Партията на националистическото действие, или с НРП, каза той, като категорично отхвърли възможността за коалиция с прокюрдската Народнодемократична партия, която е четвъртата политическа сила в Меджлиса.

В същото време Давутоглу решително се обяви против каквото и да е искане от страна на евентуалните коалиционни партньори за орязване на правомощията на турския президент.

Няма да приемем никакво предложение от която и да е политическа сила, подчерта той.

Критичният проблем е, че двете опозиционни партии, колкото и да са различни програмите им, настояват за свиване на пълномощията на турския президент в рамките на Конституцията.

Самият Ердоган, който е ключова фигура в преговорите, отбеляза, че правителство, съставено от партии, които не са единни по отношение на критичните проблеми, не би могло да намери необходимите решения.

Наблюдателите са единодушни в едно, че предстоят трудни преговори.

Давутоглу разполага с 45 дни за съставяне на ново правителство, ако не успее, държавният глава може да насрочи предсрочни избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.