Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна академия "Алегра" зарежда с музика лятото в Русе

Проф. Йоханес Шлефли води курса по дирижиране
Снимка: Allegra

Все по-голяма популярност набира Лятната музикална академия "Алегра", в която млади хора се срещат с именити музиканти, за да се учат на майстроство в интерпретациите. За втори път проектът се осъществява от инициатора Петър Найденов - русенски контрабасист, който дълги години живее и работи в чужбина. Тази година го подкрепят още фондация "Русе - град на свободния дух" и Министерството на културата, както и много местни институции.


Четири са майсторските класове във второто издание на "Алегра" - по оркестрово дирижиране с проф. Йоханес Шлефли от Висшето училище по изкуствата в Цюрих; по цигулка на проф. Бартек Низиол от Университета по изкуствата в Берн; проф. Вим ван Хеселт от Университета за музика във Фрайбург води курса по тромпет, а от българска страна са Аглика Генова и Любен Димитров, преподаватели в Университета в Хановер, които не за първи път правят майсторски клас по клавирни дуа и пиано соло в Русе.

Важна част от дейността на Академията са концертите, четири от които заключителни за различните курсове и един галаконцерт на 15 юли от 19 часа в зала "Филхармония", в който публиката ще оцени всички тазгодишни професори в Академия "Алегра" като партньори на Русенската филхармония.

Чуйте още подробности в разговора с инициатора на проекта Петър Найденов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.