Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

32-годишен терорист е извършител на атентата в Суруч

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Ахмед Давутоглу заяви, че силите по сигурността са идентифицирали самоличността на терориста, извършил нападението в град Суруч, при което загинаха 32 души, а 104 души бяха ранени.

Според близки до правителството медии атентаторът е мъж на 32 години на име Абдуррахман Алагьоз. Алагьоз е регистриран като жител на турския град Адъяман и преди време се присъединил към джихадистите от "Ислямска държава". Терористът бил преоблечен като жена и малко преди атентата бил забелязан около парка, където беше взривена бомбата. Личната карта и части от трупа му са били намерени сред останките от експлозията. Версията е, че Алагьоз е успял да се промъкне сред групата кюрдски и турски студенти, които се готвели да проведат митинг за събиране на помощи за кюрдския град Кобане в Сирия и взривил бомбата.

Полицията издирва двама души, за които се смята, че били съгледвачите на атентатора.

Властите оценяват нападението като стратегически ход на "Ислямска държава". Според тях е извършено за отмъщение заради предприетите от Анкара действия срещу джихадистите.

В декларация на адвокатската колегия в Диарбекир се изтъква, че атентатът в Суруч е целенасочен и планиран опит на джихадистите да сплашат турските кюрди. Подчертава се, че може да се очакват още атентати, ако властите не вземат най-сериозни мерки срещу ИД.

Кървавият терористичен атентат вдигна на крак Турция. На погребалните церемонии от една страна се заклеймяват терористите, от друга страна се чуват протести срещу правителството и президента, че не са направили достатъчно, за да спрат "Ислямска държава".

Под натиска но обществеността валийството в Шанлъурфа отмени обявената преди това заповед за забрана на митинги и манифестации.

Прокюрдската ПДН, която е четвъртата политическа сила в турския парламент обяви, че ще свика в неделя траурен митинг за жертвите. Съпредседателят Селяхаттин Демирташ призова парламента да се събере на извънредно заседание за взимане на спешни мерки заради кървавия атентат в Суруч.

Досега нито ИД, нито друга групировка е поела отговорността за атентата.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.